• In Tiel werd onder meer gestemd in zorgcentrum Walstede.
• In Tiel werd onder meer gestemd in zorgcentrum Walstede. Foto: Rob Zantinge

BBB pakt in Tiel bijna een vijfde van de stemmen

Algemeen

TIEL • De BoerBurgerBeweging (BBB) behaalde ook in Tiel bij de Provinciale Statenverkiezingen veruit de meeste stemmen. Volgens een voorlopige telling komt de BBB hier op 19 procent uit. 

En dat is gigántisch veel voor deze nieuwe politieke partij, die haar succes dankt aan de stikstofcrisis en - niet in de laatste plaats - aan voorvrouw Caroline van der Plas. In de gemeente Tiel stemde woensdag de helft van de kiesgerechtigde inwoners.  

De PvdA deed het in Tiel ook niet slecht, met een winst van ruim 2 procent. De overige partijen leverden allemaal wat in, in een enkel geval zelfs heel veel. Zo behaalde Forum voor Democratie (Fvd) vier jaar geleden bij de Provinciale Statenverkiezingen in Tiel nog 19 procent van de stemmen, net zoveel als de BBB gisteren. 

FvD keldert flink
FvD kreeg dit keer slechts 4 procent van de stemmen. De VVD ging van 16 procent in 2019 naar 13 procent nu en ook GroenLinks, de SP, D66, het CDA en de PVV leverden wat in. Het aantal stemmen voor de Partij voor de Dieren bleef ongeveer gelijk. Nieuwkomer JA21 behaalde bijna 5,5 procent van de stemmen.

Deze uitslagen zijn voorlopig en gebaseerd op de eerste ronde tellingen door gemeenten. De verkiezingen bepalen ook indirect de zetelverdeling in de Eerste Kamer. De Eerste Kamer wordt namelijk gekozen door de Provinciale Staten. 

Waterschappen
Ook kon woensdag voor het bestuur van de waterschappen gestemd worden. De (voorlopige) uitslagen daarvan zijn nog niet bekend.