pig eating water in farm
pig eating water in farm Foto: 123RF.com

Kamervragen van De Partij voor de Dieren over herbouw Knorhof Erichem

Algemeen

BUREN • De Partij voor de Dieren heeft kamervragen gesteld over de mogelijke herbouw van de in 2017 afgebrande varkensflat de Knorhof in Erichem, gemeente Buren. 

Al sinds de brand in 2017, waarbij naar schatting minstens 24.000 varkens omkwamen, pleit de Partij voor de Dieren er voor om herbouw onmogelijk te maken door het bestemmingsplan te wijzigen. Al die jaren stond de Partij voor de Dieren alleen in de Burense gemeenteraad met deze wens maar nu lijkt er eindelijk iets te veranderen.

Er ligt inmiddels een voorstel om het bestemmingsplan zodanig aan te passen dat herbouw onmogelijk wordt. De gemeenteraad van Buren lijkt nu in meerderheid tegen herbouw van de Knorhof. Dit zou sociale woningbouw mogelijk maken die nu niet kan vanwege de geurcirkel van de Knorhof.

Maar de gemeenteraad is bang voor de financiële consequenties. Eigenaar Straathof zal een planschadeclaim indienen als hij door wijziging van het bestemmingsplan niet mag herbouwen en die zal de gemeente moeten betalen.

Er lijkt vooralsnog geen financiële steun van de landelijke of provinciale overheid te komen voor deze zaak. En dat is natuurlijk absurd in deze tijd van stikstof- en klimaatcrisis. Het zal waarschijnlijk een stuk goedkoper zijn dan een bestaande boerderij uitkopen.

Op 13 maart zijn de kamervragen aan de minister gesteld. De planning is dat de gemeenteraad uiterlijk in juni een besluit neemt over het aanpassen van het bestemmingsplan. Een toezegging van financiële steun zou dit besluit waarschijnlijk een stuk makkelijker maken voor de Burense gemeenteraad.