• Lia van Burk met de acteurs van het toneelstukje: Henk van 't Slot, Harry Sliepen en Peter Schipper.
• Lia van Burk met de acteurs van het toneelstukje: Henk van 't Slot, Harry Sliepen en Peter Schipper. Foto: aangeleverd

Presentatie oud Wadenoijen én toneel

wadenoijen • Lia van Burk-Priester verzorgt komende vrijdag- en zaterdagavond in de kerk aan de Lingedijk een presentatie over het oude Wadenoijen. Aan de hand van oude foto's, te zien op een groot scherm, en verhalen laat zij de bezoekers zien en horen hoe het Wadenoijen van weleer raakvlakken heeft met de huidige tijd. Ter afsluiting is er een humoristisch, honderd jaar oud toneelstukje, gespeeld door Harry Sliepen, Henk van 't Slot en Peter Schipper.

Lia van Burk gaf al drie keer eerder een presentatie. De eerste was tien jaar geleden. "Over van alles en nog wat, koetjes en kalfjes", aldus Van Burk, die dacht dat het bij één presentatie bleef. Er volgden er nóg twee, over plezier, verenigingen, dagelijkse dingen en over veranderingen. De laatste was in 2019, daarna gooide corona roet in het eten.
"Tja, dan ben je thuis en wat moet je dan? Ik ben toen in de archieven van de burgerlijke gemeente Wadenoijen gedoken. In een paar maanden tijd, elke avond een paar uurtjes, heb ik de gemeenteraadsnotulen uit de periode 1818 tot 1940 doorgespit. En dan is het best wel grappig dat je dingen ziet die heden ook nog spelen. Toen dacht ik: Híer kan ik misschien wel iets mee, want nu kan ik de overeenkomsten laten zien. Kijk, vanaf 1900 heb je de overeenkomsten Spaanse griep met corona, de Eerste Wereldoorlog met de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de schaarste... Veel dingen komen terug. Wel met een heleboel zijwegen, want de presentatie wordt verluchtigd met andere dingen. Ik heb er ook filmpjes in zitten, die mijn man ertussen gemonteerd heeft. Bijvoorbeeld over de crisisjaren, waarbij ik het liedje 'Als je voor een dubbeltje geboren bent' van Louis Davids en zijn zus laat horen. Hier in Wadenoijen was ook een station, dus laten we ook een filmpje zien over een stoomtrein die hier met een hoop herrie en gedoe voorbij kwam. Dan krijgen de mensen ook het gevoel erbij. Hopelijk natuurlijk, want het is wel altijd spannend of het aanslaat."
Lia van Burk schrijft af en toe stukjes over Wadenoijen voor het tijdschrift De Nieuwe Kroniek van de Oudheidkamer voor Tiel en omstreken en, al veel eerder, voor het kerkblad van Wadenoijen. "Ik ben nogal geïnteresseerd in geschiedenis. En in het kerkblad ontbrak 25 jaar geleden een stukje geschiedenis over de kerk; het gebouw en de mensen eromheen. Toen dacht ik: Ik schrijf even een stukje over hoe oud de kerk is en dat het een bijzonder kerkje is. En van het één kwam het ander. Inmiddels heb ik 69 afleveringen geschreven. Peter Schipper wist van mijn stukjes af, dus die dacht: Misschien wil Lia ook wel een bijdrage leveren aan het magazine 'Het leven in Tiel, Wadenoijen en Kapel-Avezaath'. Maar ja, ik kom hier niet vandaan, dus ik wíst van Wadenoijen niet zoveel. Toen heb ik met zo'n tachtig oudere mensen gesprekken gevoerd, want ik moest érgens beginnen. Daar heb ik veel informatie vandaan."

Veel oude foto's

Door haar werk voor het magazine kreeg Lia van Burk ook heel veel foto's, die ze allemaal inscande. "Ik heb dus een heel archief met oude foto's van allerlei families hier in het dorp", vertelt ze. "Toen dacht ik: Nou heb ik zóveel foto's en het is gewoon zonde dat er niks mee gedaan wordt. Ik heb toen aan de stichting Vrienden van de kerk van Wadenoijen, waarvan ik in 2001 één van de oprichters was, gevraagd: Is het wat om die foto's een keer op een avond te laten zien aan de donateurs? Zó ontstond het idee voor de presentatie."
Eén van de onderwerpen die vrijdag- en zaterdagavond tijdens de presentatie aan bod komen is het station van Wadenoijen. "Daarnaast heb ik een item over een school en een meisje dat in 1936 als dienstbode naar Den Haag ging", vertelt Lia. "Die heb ik geïnterviewd toen ze honderd was. Ik heb een verhaal gebouwd rond wat ze me vertelde."
De entree is vrijdag (vol) en zaterdag, aanvang 20.00 uur, voor donateurs gratis; niet-donateurs betalen 10 euro, inclusief consumpties. Inloop: vanaf 19.30 uur. Alleen voor de zaterdag zijn nog enkele plekken vrij. Reserveren via donateursavond@gmail.com of 06 1253 1465.

Rob Zantinge