• Oriana van Tergouw laat het nieuwe deelkastje in het Eerstelijns Centrum in Tiel zien.
• Oriana van Tergouw laat het nieuwe deelkastje in het Eerstelijns Centrum in Tiel zien. Foto: Corien Remijn

Innatura voedt en verbindt

tiel • Steeds vaker duiken ze op in het straatbeeld: kleine voorraadkastjes met spullen voor mensen die krap zitten. Ze worden voedselkastje, weggeefkastje of deelkastje genoemd. Oriana van Tergouw, die er onlangs drie in Tiel wist te plaatsen, kiest bewust voor de benaming 'deelkastje'. "Want het gaat zeker niet alleen om voedsel".

Zodra Oriana de patio van het Eerstelijns Centrum Tiel binnenkomt, loopt ze af op het nieuwe deelkastje om de inhoud te controleren. "Veel nieuwe inbreng", constateert Oriana tevreden, "Maar er is niet veel weg, dus de mensen die het nodig hebben, moeten het kastje nog wat beter weten te vinden." 

Shampoo en maandverband

Naast allerlei voedingsmiddelen hebben mensen er ook shampoo, deodorant en maandverband achtergelaten. Oriana vist wat verse groenten en een geopend potje pesto uit de kast. "Mensen kunnen hier achterlaten wat ze over hebben, maar liefst geen bederfelijke spullen. Ik gooi het niet graag weg, misschien kan ik dit nog gebruiken voor ons maaltijdproject." De drie deelkastjes zijn begin maart geplaatst bij het ECT en twee Tielse basisscholen: De Regenboog en Prins Willem Alexander. Dat had nog wel van voeten in aarde, vertelt Oriana: "Ik heb flink moeten leuren, maar deze drie waren direct enthousiast. Voor ons is het trouwens ook een manier om gedoneerde voedingsmiddelen die we niet in maaltijden kunnen verwerken, een goede bestemming te geven." 

In natura

Het project met de deelkastjes is zeker niet de enige activiteit van Innatura, de jonge organisatie met Oriana van Tergouw uit Ingen als initiatiefnemer en drijvende kracht. Innatura helpt mensen met zeer beperkte middelen, zoals dak- en thuislozen, met maaltijden, voedingmiddelen, kleding en toiletartikelen. Ook zijn er regelmatig activiteiten, waaronder een kerstdiner, en op 9 april een paasfeest. Dat lukt dankzij giften in natura en met hulp van vrijwilligers, waaronder ook mensen uit de doelgroep.  
"Het verstrekken van maaltijden en spullen zijn vrij eenvoudige middelen waarmee we mensen die in de knel zitten wat waardigheid kunnen geven. Ook leggen we met onze activiteiten nieuwe verbindingen tussen inwoners. Want vergeet niet, iedereen kan ooit vastlopen, en zelfs op straat komen te staan", aldus de gedreven intiatiefneemster.

Bij Innatura kijken mensen naar elkaar om en worden er verbindingen gelegd

Wederdienst

"Een mooi voorbeeld van zo'n verbinding is de inzet van vluchtelingen uit de noodopvang voor de moestuin en dieren, elke maandag hier in Ingen. De oogst gebruiken voor mensen die het hard nodig hebben, en voor de vluchtelingen is het een welkome afwisseling van het eentonige, saaie bestaan in opvanglocaties. Ook willen ze graag iets terugdoen voor de Nederlandse samenleving, iets betekenen voor anderen. Ik heb deze mensen ontmoet toen ik een keer lekkere broodjes ging brengen naar de opvang in Maurik. Daarna regelde ik nog wat dingen voor hen, zoals een kappersstoel. Uit de vriendschap die zo gaandeweg ontstond, is ook dit dagbestedingsproject voortgekomen. Ik kijk steeds weer waar behoefte aan is, misschien dat we hier samen ook warme lunches gaan maken, want in de opvang mogen ze niet zelf koken."

Hulp en donaties welkom

Alhoewel ze al meer hulp krijgt van vrijwilligers, is het Oriana die de kar trekt en meestal ook degene is die met een volgeladen auto de regio doorkruist. "Ik haal bijvoorbeeld regelmatig overgebleven broodjes op bij het uitvaartcentrum van Dela en verspreid die weer. Het zou fijn zijn als er een paar oproepbare chauffeurs bij komen, want het is toch prachtig dat Dela hun klanten de keuze biedt om restanten aan ons te schenken! Ook voor het vervoer van vluchtelingen naar de dagbesteding in Ingen is hulp welkom, want ik kan er zelf steeds maar vier meenemen." 

Meer mogelijkheden om het intiatief te steunen, staan op hulpinnatura.nl.