Thema- en inspiratieavond voor sportverenigingen

buren/opheusden • De Burense Sport Coöperatie en Sport- en Beweegkoepel Neder-Betuwe organiseren op woensdag 15 maart, in samenwerking met de gemeenten Buren en Neder-Betuwe, een thema- en inspiratieavond voor alle sportverenigingen binnen hun gemeente. De avond vindt plaats in het Laanboomhuis in Opheusden 

Het wordt volgens de initiatiefnemers een avond met aansprekende en actuele onderwerpen voor bestuursleden, commissieleden, coördinatoren, vrijwilligers en belangstellenden. Het doel van de avond is kennis, ervaring en voorbeelden delen, inspiratie opdoen, ideeën uitwisselen, van elkaar leren en elkaar als sport ontmoeten.

Ervaringen en knelpunten

In beide gemeenten zijn veelal kleine(re) verenigingen in kleine(re) dorpen en kernen actief. Die verenigingen hebben vergelijkbare ervaringen, opgaven, uitdagingen en knelpunten. Ook veranderen de rol en de omgeving van sportclubs. Daarnaast zijn er maatschappelijke trends waarmee sportclubs te maken hebben of krijgen. Genoeg dus om te bespreken en te delen.

Drietal workshops

Het samengestelde programma bestaat zowel uit plenaire delen als parallel break-out sessies, in de vorm van drie workshops. Verenigingen zijn dan ook met meerdere vertegenwoordigers van harte welkom, zodat meerdere workshops bijgewoond kunnen worden. Het programma begint om 20.00 uur. Voorafgaand, om 19.15 uur, is er de algemene ledenvergadering van de Sport- en Beweegkoepel Neder-Betuwe voor de aangesloten verenigingen. Voor de Burense sportverenigingen is een overleg gepland: 'Denk mee over sport in Buren', onder leiding van de gemeente Buren. 

Programma

19.00 uur: Inloop, ontvangst, registratie; 19.15 uur: algemene ledenvergadering Sport- en Beweegkoepel Neder-Betuwe én 'Denk mee over sport in Buren', een overleg waarin sportverenigingen brainstormen over lokale sportieve onderwerpen, zoals het Lokaal Sport- en Beweegakkoord, nieuw sport- en gezondheidsbeleid, de buurtsportcoaches en 'die stip op de horizon'; 19.55 uur: verzamelen algemene ruimte begane grond; 20.00 uur: Aftrap met Herma van Dijkhuizen, wethouder van onder meer Sport gemeente Neder-Betuwe; 20.10 uur: Inleiding 'De sportvereniging over 10 jaar' door Robert Barclay, consulent Sport & Bewegen Team verenigingen gemeente 's Hertogenbosch en auteur boek 'De Toekomstbestendige Sportvereniging'.

Interactief deel

Aansluiteind interactief deel onder leiding van Hans van Egdom (aanjager Back2Basics); 20.40 uur; Pitch: JOGG - Samen maken we Gezond Gewoon door Joris Maier, JOGG regisseur gemeente Buren en gemeente Neder-Betuwe; 20.55 uur: Aanvang drietal workshops: De Toekomst van Verenigingen en Besturen; Van Leden naar actieve Vrijwilligers - Verenig Kracht; Gezonde Sportomgeving en de kantine; 21.40 uur: Panelgesprek; 22.00 uur: Slotwoord met aansluitend gelegenheid tot napraten en netwerken.