• De afspraken zijn vastgelegd in een regionale woondeal.
• De afspraken zijn vastgelegd in een regionale woondeal. Foto: Regio Rivierenland

Woningcorporaties voor versneld bouwen en betaalbare sociale woningen

Algemeen

RIVIERENLAND • Samen met de provincie Gelderland en gemeenten kijken de woningcorporaties hoe het tekort aan sociale woningen kan worden opgelost. De afspraken hierover zijn woensdag vastgelegd in een regionale woondeal. De woningcorporaties van Rivierenland hebben het belang van een goede samenwerking extra benadrukt door het aanbieden van een steunverklaring.

De woningcorporaties Bazalt Wonen, De Kernen, KleurijkWonen, Thius en Woonstichting Maasdriel zijn er klaar voor. Al jaren wijzen zij de provincie en gemeenten erop dat er te weinig wordt gebouwd. De bouwplannen liggen klaar. De woningcorporaties hebben ook laten weten dat het bouwen van extra woningen financieel haalbaar is en ook goed is te organiseren. 

Goede afspraken 
Het is belangrijk dat er tussen de provincie, gemeenten en woningcorporaties goede afspraken worden gemaakt. Woningcorporaties kunnen alleen versneld bouwen als overheden plekken aanwijzen met betaalbare grondprijzen. Ook is het belangrijk dat er binnen de overheden voldoende menskracht is en er vlot lopende procedures zijn. Alleen als iedereen snel kan handelen, kunnen de woningcorporaties versneld betaalbare sociale woningen bouwen.

Door de vele contacten met de provincie en gemeenten hebben de woningcorporaties vertrouwen in een goede samenwerking. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over wat nodig is om versneld te kunnen bouwen. Zo weet iedereen wat er te doen staat.

Wijken vergroenen
Er is ook met elkaar afgesproken dat er samengewerkt wordt om wijken te vergroenen en veiliger te maken. Dit zijn twee onderwerpen waar woningcorporaties ook dagelijks aandacht voor hebben.