VVD: biogas uit rioolslib

rivierenland • VVD wil meewerken aan een waterschap waar het veilig is, dat zijn zaken op orde heeft, dat er is voor de burgers en niet te vergeten dat klaar is voor de volgende generaties. 

De partij VVD vindt dat het waterschap moet meewerken aan innovatieve oplossingen op veel terreinen. 

Energieopwekking

De VVD wil bijvoorbeeld dat de waterschappen welwillend staan tegenover nieuwe vormen van energieopwekking; ze passen nieuwe methodes toe en denken mee. "Een goed voorbeeld is de nieuwbouw van slibvergistingsinstallaties op de rioolwaterzuivering in Nijmegen, Tiel en Sleeuwijk, zodat biogas kan worden geproduceerd uit rioolslib."
Nieuwe kansen doen zich volgens de VVD voor door duurzame warmte en koude aan het oppervlakte- of afvalwater te onttrekken (thermische energie). "ierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het waterschap, soms als initiatiefnemer, soms als faciliterende partner."

Nieuwe stoffen

Ook moet het waterschap het voortouw nemen bij het nodige onderzoekswerk naar nieuwe stoffen (microplastics, medicijnresten, hormonen) in oppervlaktewater. En ook naar verwijderingsmechanismen om deze stoffen en plastic deeltjes uit afvalwater te halen. "Dat kunnen we niet alleen, we werken hiervoor samen met alle andere waterschappen en onze kennispartners", aldus het VVD-verkiezingsprogramma.