Nieuw: JA21, BVNL en BBB

rivierenland • JA21, Belang van Nederland (BVNL) en Boerburgerbeweging (BBB) zijn nieuwkomers in de verkiezingsstrijd bij waterschap Rivierenland. 

Nederland heeft volgens JA21 het beste watermanagement ter wereld. "In plaats van het huidige klimaatbeleid is het volgens JA21 veel rationeler en effectiever om met al deze expertise in te spelen op de mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Zo kunnen ons landschap en milieu gevrijwaard blijven van megawindturbines, gigantische zonneweides en biomassacentrales."

Bij de uitvoering van het Deltaprogramma zal BVNL de nadruk leggen op het klimaatbestendig en waterrobuust inrichten van Nederland. Water, droogte en het voorkomen van verzilting van landbouwgronden vormen, net als bodemdaling, grote strategische uitdagingen voor de komende jaren. BVNL wil dat het boerenbelang daarbij, bijvoorbeeld via de Waterschappen, goed wordt behartigd. 

Peilbeheer

BBB vindt dat het waterschap zich vooral moet richten op haar kerntaken. De partij is kritisch als het gaat om het verhogen van het waterpeil in veenweidegebieden. Boeren moet mogelijk blijven in dit soort gebieden. "Pilots met waterinfiltratiesystemen (bijvoorbeeld peilgestuurde drainage) en andere maatregelen geven hoopvolle eerste resultaten. deze zouden op grotere schaal moeten worden toegepast."