50PLUS: 'Focus op kerntaken'

regio • 50PLUS vindt dat waterschappen zich enkel bezig moeten houden met hun primaire kerntaken. Ze behoren geen andere activiteiten of initiatieven buiten het waterschapsgebied te ontplooien. 

"Aspecten zoals natuur-/milieubescherming, klimaatbeleid en het plaatsen van bijvoorbeeld windmolens behoren niet tot de kerntaken van het waterschap, hiervoor zijn andere overheden verantwoordelijk."

Voor 50PLUS is het vooral belangrijk dat er zuinig wordt omgegaan met de middelen. Men pleit voor terughoudendheid om te voorkomen dat de lasten voor burgers, bedrijven en agrariërs stijgen. 


CU: Zorg voor voldoende zoet water

regio • De ChristenUnie hecht veel belang aan behoud en vergroting van de zoetwatervoorraad. Immers: '97 van het water op aarde is zout. Wat er aan zoet water is, moet beschermd worden. Onze drinkwatervoorziening is ervan afhankelijk. Ook landbouw, natuur en industrie hebben belang bij voldoende, gezond en zoet water."

Om de hoeveelheid zoet water te beschermen moet er volgens de ChristenUnie zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van natuurlijke omstandigheden: het verruimen van waterlopen, bufferen van zoet water op plaatsen waar dat kan en het vergroten van zoetwater voorraden in de bodem."

Het betekent ook dat watervervuiling hard moet worden aangepakt, dat er duidelijkheid moet zijn over de beschikbaarheid en de verdeling van zoet water en niet te vergeten: het juiste grondgebruik op de juiste plaats. 


SGP: Hart voor Water

rivierenland • De SGP wil vanuit Bijbels perspectief verantwoordelijkheid dragen voor goed rentmeesterschap en werken aan een sobere en doelmatige koers van het waterschap voor de komende bestuursperiode. 

De partij is van mening dat de aandacht de komende vier jaar vooral gericht moet zijn op kerntaken van het waterschap. Zo moeten de rivierendijken voor 2050 op sterkte zijn volgens de nieuwe klimaatnorm. 

De effecten van de klimaatwijziging betekent volgens de staatkundig-gereformeerden dat er een dubbele opgave ligt om voldoende water vast te houden voor droge perioden. "Maar ook voldoende capaciteit om bij grote neerslag voldoende uitmaal en bergingscapaciteit beschikbaar te hebben in ons watersysteem." 

Het groeiende aantal inwoners en bedrijven zorgen voor het bereiken van de maximale capaciteit van diverse zuiveringsinstallaties. Volgens de SGP wordt er nog te veel hemelwater geloosd op het rioolstelsel, wat ten koste gaat van de capaciteit.