Lezing in het Streekmuseum te Ommeren

Het leven op het platteland vróeger

ommeren • Historisch onderzoekster en journaliste Enny de Bruijn vertelt op maandag 13 maart 's vanaf 20.00 uur in streekmuseum Baron van Brakell over het leven op het platteland in de zestiende en zeventiende eeuw. De gedachten van boeren uit vroeger eeuwen zijn maar al te vaak in de wind verwaaid. Ze hebben generatie na generatie hun akkers geploegd, hun koeien gemolken en hun kinderen opgevoed. Ze lieten echter meestal geen blijvende sporen na in boeken of brieven. Een zeldzame uitzondering is de familie waarover Enny's boek 'De hoeve en het hart' gaat. Dankzij de verhuizing van een boerenzoon uit Herwijnen naar de stad, begin achttiende eeuw, zijn er ruim 180 brieven bewaard gebleven; van zijn vader en van andere in het dorp achtergebleven familieleden. Bovendien is er een uniek archiefstuk met hun familieverhalen, dat tot diep in de zeventiende eeuw terug reikt. Dankzij hun verhalen kan een blik worden geworpen in een onbekende plattelandscultuur, die altijd in de schaduw heeft gestaan van de veel bekendere, Hollandse en stedelijke cultuur uit de geschiedenisboeken. Voor leden van de Historische Kring Kesteren en Omstreken is de toegang gratis. Niet-leden betalen 2 euro.


Schola Cantorum 

varik/tiel • De Gregoriaanse Schola Cantorum Tiel verleent de komende weken twee keer medewerking aan een eucharistieviering in de regio. Op zondag 12 maart zingt het koor in de HH Petrus en Pauluskerk in Varik. De viering begint om 9.00 uur en voorganger is ds. Paul van der Ven. De Schola zingt de Gregoriaanse gezangen van de derde zondag in de Veertigdagentijd, het Kyrie, Credo I, Sanctus en Agnus Deo. Ook zal het bekende Attende Domine klinken én een tweetal meerstemmige motetten.

H. Dominicuskerk

Twee weken later, op zondag 26 maart, zingt het koorom 11.00 uur  in de H. Dominicuskerk in Tiel. Voorganger is dan pastoor F. Hogenelst. Ditmaal zingt het koor de gezangen van de vijfde zondag van de veertigdagentijd en daarnaast ook de eerder genoemde stukken.


Bands sluiten winterseizoen Hexagon af

tiel • Een muzikale afsluiting van het winterseizoen in Stadscafé Hexagon met de bands The Deaf Dollars en Sheena-Na-Gig. Op zaterdag 11 maart vanaf 22.00 uur speelt The Deaf Dollars catchy en funky poprock, met een link naar David Bowie én naar Lenny Kravitz. Dit is ook te beluisteren op hun nieuwe album 'Singularity'. Veel eigen nummers worden te gehore gebracht, maar ook covers die zij op hun eigen wijze hebben ingevuld.
Op zondag 12 maart vanaf 16.00 uur speelt Sheena-Na-Gig. Deze Tielse band bestaat uit Vanessa Sloot (zang), Ferry Diepenbach (bas), Martijn Biesheuvel (drums) en de gitaristen Jeroen Broers en Rikko Hermsen. Zij spelen werk van alternatieve rockbands als The Breeders en Pixies. Toegang: gratis. Info: www.hexagontiel.nl/agenda.