• Symbolen zijn belangrijk in de Vrijmetselarij.
• Symbolen zijn belangrijk in de Vrijmetselarij. Foto: aangeleverd

'Inwijdingsritueel is voer voor praatjes'

tiel • Er hangt een zweem van geheimzinnigheid om de Vrijmetselaars. Het gaat inderdaad om een besloten vereniging, een rijke historie en bepaalde (geheime) rituelen, maar een reden om de vooroordelen te bevestigen lijkt er niet te zijn.

De Vrijmetselarij kent een lange geschiedenis en het ontstaan van de broederschap gaat grof gezegd tweehonderdvijftig jaar terug. De loge in Tiel bestaat ook sinds 1776. In Engeland vindt het genootschap zijn oorsprong, dat sindsdien omhuld is met mystieke verhalen. 

Vooroordelen

Onder het genot van een bak koffie weten Michael, Co en Engelhans de top-5 van meest gehoorde vooroordelen zo op te lepelen. De meeste verhalen komen toch voort uit de geheimzinnigheid die rondom de Vrijmetselaars hangt. "Rituelen, is dat niet iets wat bij een sekte hoort en bij iedere revolutie is een Vrijmetselaar betrokken lees je op internet", twee opmerkingen die zomaar voorbij komen. 

Plaats voor vrijdenkers

De vooroordelen zijn veelal terug te leiden naar een belangrijk element volgens Michael. "De loges zijn een plaats voor vrijdenkers, er wordt gefilosofeerd. En omdat iedereen dat in een veilige omgeving moet kunnen doen bij ons, komt er inderdaad geheimhouding bij kijken. Niet omdat we hier wereldleiders ten val willen brengen, maar omdat we iedereen de ruimte willen geven aan zijn eigen bouwsteen te werken", waarmee Michael een ander element naar voren haalt.

Symbolen

Bouwstenen, de hamer en beitel en nog veel meer symbolen zijn terug te vinden in de ruimte van de Vrijmetselaars in Tiel. Het wordt helemaal mystiek wanneer we in de ruimte boven komen, waar een soort van tempel is ingericht. Naast vrijdenken blijken symbolen en rituelen een belangrijk onderdeel van de Vrijmetselarij.

Omwentelingen

"Het geeft naast de vrijheid om te denken, te spreken ook een bepaalde vorm aan hoe wij onze bijeenkomsten voorgeven en stilstaan bij bepaalde omwentelingen in het jaar. Feesten van licht en donker, die ook door andere verenigingen en clubs gevierd worden." Zijn dit dan de elementen die de geheimzinnigheid voeden? Volgens Michael wel: "We hebben net als een studentenvereniging een inwijdingsritueel en dat is in de beeldvorming buiten de Vrijmetselarij voer voor praatjes." De geheimen worden niet prijsgeven tijdens een vrijblijvend bezoek aan de Vrijmetselarij. Dat hoeft ook niet, vinden de Vrijmetselaars: "Dat is voorbehouden als verrassing voor degene die aanklopt en ingewijd wilt worden. De waarden en normen die we hanteren, dat we staan voor een samenleving gericht op wederzijds respect, dat moet de doorslag geven. Een vereniging die filosofisch en spiritueel is ingegeven."

Persoonlijke ontwikkeling

Voor hun is de bouwsteen het belangrijkst. "Deze plek is voor mij een plaats waar ik al veertig jaar kom. Ik ben hier als mens gegroeid, er zit heel veel persoonlijke ontwikkeling in. Over onderwerpen praten, echt luisteren naar elkaar", legt Engelhans uit. Co bezoekt loges in het hele land, wanneer hij met de boot op vakantie is. "Het is, ondanks de vaste rituelen en tradities, overal anders." In Tiel Is de verenging alleen voor mannen, maar er zijn in het land ook gemengde loges of alleen voor vrouwen.

Uit mijn ritme

"Mijn vrouw zegt het wanneer het tijd is om weer eens onder de broeders te komen", zegt Michael lachend. "Die dinsdagavonden zijn voor mij als persoon belangrijk. Even uit mijn ritme van werken en dingen moeten. Je ontmoet hier mensen uit alle lagen van de samenleving met allemaal hun eigen belevenissen en gedachten, maar het is de Vrijmetselarij die ons verbindt. Ik ontspan hier." Ze benadrukken juist dat binnen de Vrijmetselarij voor iedereen plaats is ongeacht hun religie, rang en stand, cultuur, kleur of taal.

Open dag

Vrijmetselarij De Edelmoedigheid nodigt iedereen uit om zelf een kijkje te komen in de loge en kennis te maken tijdens de open dag: zaterdag 18 maart van 10.00 tot 14.00 uur. Info: www.edelmoedigheid.nl

Jeroen Wijngaard