Online lunchbijeenkomst over Dementiezorg

tiel • Alzheimer Rivierenland en het Dementienetwerk Rivierenland houden op woensdag 15 maart een online lunchbijeenkomst over het onlangs verschenen rapport 'Dementiemonitor Mantelzorg 2022'. De bijeenkomst vindt plaats van 12.00 tot 13.00 uur, via de link: https://zoom.us/j/4917212790. Vooraf aanmelden is niet nodig. 

De bijeenkomst is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de dementiezorg, mantelzorgers, vrijwilligers die actief zijn voor mensen met dementie en andere belangstellenden.
Eens per twee jaar onderzoekt Nivel in opdracht van Alzheimer Nederland hoe mantelzorgers de zorg voor en ondersteuning van mensen met dementie ervaren. Het onderzoek biedt aangrijpingspunten om met overheden, zorgaanbieders en zorgverzekeraars in overleg te gaan over de verbetering van de zorg voor mensen met dementie.
Vorig jaar werd de Dementiemonitor voor de achtste keer uitgevoerd. Het rapport Dementie Mantelzorg 2022 staat op de website van Alzheimer Nederland, Afdeling Rivierenland, www.alzheimer-nederland/regios/rivierenland.
Het onderzoek laat zien dat het merendeel van de mantelzorgers de zorg voor een naaste met dementie als belastend ervaart. Het aantal uren dat zij zorg verlenen is toegenomen ten opzichte van 2020 en valt daardoor nog lastiger te combineren met andere taken. Toch vraagt minder dan tien procent van de mantelzorgers ondersteunung bij het leveren van die zorg.
De coronacrisis heeft zijn effect niet gemist. Ten opzichte van 2020 is de tevredenheid over de professionele zorg afgenomen, onder meer als gevolg van personeelsgebrek. Ook het aanbod aan activiteiten en dagbesteding sluit minder goed aan bij de behoeften.
In de lunchbijeenkomst wordt ingegaan op de specifieke situatie in de regio Rivierenland.