• Marnix is komende donderdag weer present in de bibliotheek in Tiel, Geldermalsen en Zaltbommel.
• Marnix is komende donderdag weer present in de bibliotheek in Tiel, Geldermalsen en Zaltbommel. Foto: aangeleverd

'Men weet vaak de juiste weg niet'

Tiel/geldermalsen • Marnix Jumelet is advocaat, een bijzóndere advocaat. Op zijn initiatief ontstond het gratis juridisch spreekuur in de bibliotheken in Tiel, Geldermalsen en nu ook in Zaltbommel. Hij helpt mensen op weg in het juridisch landschap.

"Veel mensen weten gewoon niet wat de mogelijkheden zijn, maar er is natuurlijk ook een drempel om naar een advocaat toe te gaan. Men is vaak bang voor de kosten. Ik leg dan bijvoorbeeld uit dat ze eventueel een 'toevoeging' kunnen krijgen. Dan betalen ze alleen een eigen bijdrage en de rest wordt vergoed", aldus Marnix. "Steeds minder collega's willen op basis van zo'n toevoeging werken. Ik heb natuurlijk ook een eigen praktijk en een normaal uurtarief, maar ik wil wel een maatschappelijke functie blijven verrichten. Ik koos speciaal voor de advocatuur omdat ik ga voor de mens. Ik heb zelf contact opgenomen met Bibliotheek Rivierenland. Het is dankbaar werk en ook een leuke afwisseling voor mij. Eens in de twee weken (op de even weken) op donderdag, 's ochtends in Tiel (10.00-11.00 uur) daarna in Geldermalsen (11.30-12.30 uur) en vanaf deze week ook in de bibliotheek van Zaltbommel (13.00-14.00 uur). Op mijn spreekuur komt een grote diversiteit aan mensen." De specialiteit van Marnix is vastgoed, huurrecht en arbeidsrecht en contractrecht. "Maar men kan hier voor alles terecht. Als ik bijvoorbeeld vragen krijg over een testament of een uitkering, dan verwijs ik door."

Inloopspreekuur

Zijn inloopspreekuur bestaat ongeveer een jaar. Iedereen kan er terecht. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Marnix zag al van alles voorbij komen. "Zoals arbeidsmigranten met contracten in een voor hen vreemde taal. Schrijnende arbeidsrechtzaken met een werkgever in een machtssituatie en een snel in elkaar gedraaide vaststellingsovereenkomst, nadelig voor de werknemer. "Ik kan deze vervolgens beoordelen en kijken of er wel rekening gehouden is met recht op uitkering. Ik hielp ook bij burengeschillen. Er wordt soms hard met elkaar omgegaan. Ik heb op dit moment zo'n 12 dossiers lover mogelijke wanprestaties door aannemers." Een nasleep van de coronatijd noemt hij het. Mensen konden (noodgedwongen) sparen en gaan nu verbouwen. De ingehuurde bedrijven hebben echter te veel werk en vaak te weinig personeel. Een slechte combinatie.
"En wat dacht je van huurovereenkomsten die onterecht opgezegd worden? Ook iets van deze tijd. Het gaat dan om all-in contracten, inclusief gas en elektra. Nu dat schrikbarend duur geworden is, willen verhuurders van die contracten af. Maar dat kan niet zomaar. Een huurder is beschermd." Marnix benadrukt dat mensen ook voor een gewone vraag binnen kunnen wandelen. "Het is heel laagdrempelig, er loopt geen teller en mensen kunnen gewoon hun verhaal hier kwijt. Ze vinden het vaak uniek om even van gedachten te kunnen wisselen."

Aanmelden niet nodig

Bibliotheek Rivierenland is erg blij met de service die Marnix biedt. Het is gratis en aanmelden is niet nodig, maar mag wel: 06 435 45 193 of per e-mail: info@jumelet.nl

Marjon de Lange