Terugblik op hackathon

rivierenland • Fien en Niki, beiden leerlingen van het Lingecollege in Tiel, deden het afgelopen najaar mee aan de '24 uur van Rivierenland’, een klimaathackathon met echte vraagstukken uit de praktijk. 

Hoe kijken ze terug op het project en welke effecten heeft hun deelname opgeleverd? "Dat we met de hackathon buiten de school ervaring op konden doen, was zeker een reden om mee te doen", vertelt Fien. "Ik ervaar de middelbare schooltijd niet altijd als leuk, dus een project brengt wel iets nieuws. Ik houd van onderzoeken en van nieuwe ideeën, dus ik heb mij met veel enthousiasme aangemeld. Achteraf vond ik de hackathon wel makkelijk, we kwamen snel tot ideeën. Ik zat in de groep die een app bedacht heeft voor een deelmaatschappij. En niet dat ik nu heel ‘groen' bezig ben, maar ik heb wel kennis opgedaan over hoe je beter kunt delen.' Niki had de uitdaging om Tiel van het gas af te krijgen. Haar team heeft een evenement bedacht om bij de bewoners meer draagvlak te creëren. ‘Ik vond de gesprekken met de stakeholders heel interessant, een bewoner had een heel andere beleving van de communicatie dan de gemeente."
Beide leerlingen denken aan een technische opleiding, maar ze hebben nog geen definitieve keuze gemaakt. Fien: ‘Ik twijfel tussen een richting als arts of als klinisch/technisch onderzoeker. Vandaar dat ik ook een breed vakkenpakket heb, ik wil alle kanten op kunnen. En ik wil vooral alles op alles zetten dat deze tijd op de middelbare school een goed vervolg krijgt.' Niki vindt het fijn dat ze met een technische richting vele keuzes heeft. ‘Met technologie kun je ICT kiezen, maar ook het ontwikkelen van medisch of juist huishoudelijk apparatuur. Ik zou ook interesse hebben in biomedische richting, maar ik heb opgezocht dat iemand in die beroepen nog minder verdient dat iemand bij de Mc Donalds. Dat schrikt me wel af. En ik snap het ook niet helemaal, want het is zo belangrijk voor de toekomst.'
Op de vraag of ze nog een keer mee zouden willen doen aan de hackathon wordt instemmend 'ja' geantwoord. De ervaring van het project wordt als zeer waardevol ervaren.