• Fotograaf Raphaël Drent exposeert vanaf zaterdag 11 maart foto's uit de coronatijd in Zinder.
• Fotograaf Raphaël Drent exposeert vanaf zaterdag 11 maart foto's uit de coronatijd in Zinder. Foto: Raphaël Drent

Tielse fotograaf Raphaël Drent brengt corona in beeld

Algemeen

tiel • Al ruim 33 jaar werkt Raphaël Drent voor DPG Media, voornamelijk voor De Gelderlander. Als fotograaf is hij ook actief in de financiële wereld: PR, reclame, vakbladen en woonbladen. Op dit moment is Raphaël Drent bezig met een expositie over Tiel in Coronatijd. Hij werd door de gemeente Tiel gevraagd mee te werken aan een foto-expositie en een boek over het onderwerp. 

Het fotograferen zit Raphaël in het bloed. Als 5-jarige wist hij al precies wat hij wilde worden. Niet zo gek, als zoon en kleinzoon van een fotograaf. “Mijn opa is er ooit mee begonnen. Hij had vier zonen en een dochter en alle zonen gingen verder in de fotografie.” 

Toen hij 18 jaar was stuurde  Raphaël zijn eerste foto naar de Arnhemse Courant. “Als je start in dit vakgebied moet je wel je kop durven stoten. Je moet er goed tegen kunnen om afgewezen te worden. En je moet in jezelf blijven geloven. Dat heb ik altijd al gedaan.”

Boeiend vak
Raphaël Drent geniet nog steeds dagelijks van zijn werk als fotograaf. “Het is zo’n boeiend vak”, zegt hij, “Je staat bij het nieuws altijd vooraan en ontmoet elke keer weer nieuwe mensen. Ik ga fluitend naar bed en sta fluitend weer op. Het werk maakt mij heel gelukkig.”

“De laatste jaren is er wél veel veranderd”, zegt Drent. “Het echte ambachtswerk is gestopt, dat is ontzettend jammer. Het magische van de fotografie is verdwenen. Vroeger moest je een foto op een rol inscannen met een tekst eronder en via fotozender Picofax een foto versturen. Ook verwerk je geen afdrukken meer in een donkere kamer, waarbij de foto langzaam verschijnt.”

Drent mag zich een ervaren fotograaf noemen. Hij heeft veel bijzondere fotomomenten gehad. In 2000 was hij aanwezig bij een concert van zijn favoriete band U2 in het Gelredome. “Het was echt te gek. Er waren maar vier of vijf fotografen aanwezig. Toen nodigde Bono ons ineens uit op het podium. Toen Willem Alexander en Máxima net waren getrouwd werd ik door de provincie Gelderland uitgenodigd om hun hele tour te fotograferen. Ik liep op een halve meter afstand bij hen vandaan.”

Tiel in Coronatijd
Op dit moment is Raphaël Drent dus bezig met een expositie over Tiel in Coronatijd. “De coronacrisis had, net als de watersnood in ’95, een enorme impact op de samenleving. Toen het virus naar Nederland kwam waren de gevolgen groot. Ik wist meteen dat ik dit intensief wilde vastleggen. Ik heb duizenden foto’s gemaakt. Ik wilde het zo goed mogelijk documenteren, want zoiets bijzonders komt niet vaak voor.”

“De gemeente Tiel vroeg mij of ik mee wilde werken. Ze wilden iets tastbaars doen met de coronaperiode door een expositie te houden en een boek uit te geven. Burgemeester Beenakker heeft zich daar ook hard voor gemaakt. Hij is een liefhebber van fotografie. Het boek is lokaal gemaakt door Tielse ondernemers en vanaf zaterdag te koop. Er staan 130 foto’s over de coronatijd in en ook een aantal interviews. Het is een mooi naslagwerk voor later.”

Voor de foto’s is Drent op verschillende plaatsen geweest, van verzorgingstehuizen tot aan een steegje met een dansend stel. Maar ook de IC, de Intensive Care in het ziekenhuis, was onderdeel van zijn documentatie. “Dat was wel spannend, er was een risico op besmetting. Ik heb het vooraf overlegd met mijn gezin en we hebben besloten dat ik het wel ging doen. Ik moest beschermende kleding aan, een masker, een bril en een mondkapje op. Alles volgens een bepaald protocol. Ik moest zelfs mijn camera ontsmetten. Het was afschuwelijk wat je daar zag. Mensen die op hun buik op de IC aan de zuurstof lagen.”

Expositie
Van 11 maart tot en met 15 april is het werk van Raphaël Drent te zien in het cultuurgebouw Zinder in Tiel. De officiële opening voor genodigden is komende. Het boek ‘Tiel in Coronatijd’, dat samen met lokale schrijfster Tessa Ariaans is ontwikkeld, is zowel bij Zinder als bij boekhandel Arentsen in Tiel verkrijgbaar.

Elly van Kuilenburg