• Het kan bij de tracékeuze in principe nog álle kanten op.
• Het kan bij de tracékeuze in principe nog álle kanten op. "De vijf varianten zijn nog open", zegt wethouder Dijkstra. "Draagvlak is belangrijk." Foto: Rob Zantinge

Time-out voor Kerngroep Westelijke Ontsluitingsweg Tiel

Algemeen

WADENOIJEN/TIEL • De Kerngroep WOT (Westelijke Ontsluitingsweg Tiel), een groep inwoners van Wadenoijen, heeft wethouder Remco Dijkstra en gemeentelijk projectleider Osman Sancak om een time-out gevraagd. Met succes. Vorige week dinsdag zou het college een besluit nemen over een voorkeurstracé, maar dat besluit is uitgesteld.

‘Ons verzoek is gelukkig gehonoreerd’, aldus de Kerngroep WOT in de huis-aan-huis bezorgde brief aan de inwoners van Wadenoijen. Met de brief benadrukt de Kerngroep WOT wat het belang is van het bezoeken van de donderdag te houden informatieavond. 

‘De besluitvorming in het college over een voorkeursvariant is nu uitgesteld tot mei 2023. Hierdoor is tijd vrijgemaakt om de bewoners beter te informeren. Ook zal de gemeente iedereen toegang geven tot de onderzoeksinformatie die vanaf begin maart beschikbaar is, bijvoorbeeld over verkeersdrukte, voorspellingen, geluid, landschap, tunnels, rotondes, verkeersveiligheid en bereikbaarheid. Daarmee is er nu gelegenheid om bewustwording te creëren wat er mogelijk op een ieder afkomt. Feit is wel dat er uiteindelijk een tracé gaat komen, dat is onvermijdelijk’, aldus de brief.

Te snel
De Kerngroep WOT vindt dat het besluitvormingsproces te snel gaat en wil meer tijd, zodat een ieder zich een beeld kan vormen van de verschillende tracés. En wat dit voor een ieder betekent. Naar verluidt zijn veel inwoners van Wadenoijen en andere belanghebbenden niet of nauwelijks bekend met de plannen van de gemeente. Een informatieavond van de gemeente en onderzoeksbureau Movares, komende donderdag in de aula van het Lingecollege (Heiligestraat 78), moet daar verandering in brengen.

“We gaan dan inhoudelijk in gesprek”, zegt wethouder Dijkstra. “Gesprekken waarin meer op details wordt ingegaan; wat betekent het voor jou als het tracé straks door je achtertuin komt? Bewoners kunnen zien hoe het tracé loopt. We willen het open en transparant houden.”
De info-avond duurt van 19.00 tot 21.00 uur. Er zijn geen centrale presentaties en iedereen kan binnenlopen.

Over Kerngroep WOT
De Kerngroep WOT is een groep verontruste inwoners van Wadenoijen. Deze mensen hebben het op zich genomen de inwoners van Wadenoijen helder te informeren over het proces van besluitvorming. Zij willen hierin, zo laat de groep weten, ‘aanvullend zijn op de communicatie van de gemeente Tiel naar de inwoners van Wadenoijen’.

Op de informatieavond krijgen belangstellenden de uitwerking te zien van de vijf tracés, die op haalbaarheid zijn onderzocht. “Dit is dé gelegenheid om zich een beeld te vormen van de verschillende tracés en wat dit voor een ieder betekent”, aldus Rianne Jacobs namens de Kerngroep WOT. Met de onlangs verspreide brief benadrukt de Kerngroep WOT wat het belang is van het bezoeken van de informatieavond.

Volgens de gemeente Tiel zijn de onderzoeken naar de effecten op de omgeving van de verschillende alternatieven van de westelijke ontsluitingsweg tussen Tiel-West en de A15 grotendeels klaar. De resultaten zijn verwerkt in het concept plan-MER (milieueffectrapportage). Iedereen kan dit plan inkijken op http://digitaalmertiel.movares.net.

Waarom die weg?
Door de groei van het aantal verkeersbewegingen en door nieuwe (woningbouw)ontwikkelingen wordt het steeds drukker op de bestaande wegen naar en van Tiel. De gemeente Tiel wil de stad, de dorpen en het buitengebied goed bereikbaar en veilig houden. En daarnaast sluipverkeer verminderen. Daarvoor is een verbetering van de bestaande weg of een nieuwe weg tussen Tiel West en de A15 nodig.

De afgelopen maanden heeft Advies- en ingenieursbureau Movares onderzoek gedaan naar verschillende alternatieven. Daarbij is gekeken naar de effecten op de omgeving. En naar de bijdrage aan de doelstellingen: verbeteren verkeersdoorstroming, verkeersveiligheid en verminderen sluipverkeer. De onderzoeksresultaten staan in het concept plan-MER. Het college stelde het conceptplan vorige week dinsdag voor iedereen beschikbaar.

Vragen stellen

Op de inloopavond kan iedereen er vragen over stellen. Ook bespreekt de gemeente het conceptplan met de adviestafel, een groep bewoners en ondernemers.
Hoewel de kosten - in elk geval tientallen miljoenen - bij de definitieve keuze ongetwijfeld een belangrijke rol zullen spelen, is de kogel volgens wethouder Dijkstra nog niet door de kerk. “De vijf varianten zijn nog open”, zegt hij. “Draagvlak is belangrijk.”
Wensen, zoals een goed bereikbaar voetbalveld, zijn er zéker ook bij de inwoners van Wadenoijen.

Het college neemt naar verwachting eind mei een ontwerpbesluit (geen definitief besluit). Hierop kunnen belanghebbenden reageren. “De zienswijze-periode valt in de zomer, daarna is de raad aan zet”, aldus wethouder Remco Dijkstra.