• Alimerdan Alp van de TDIB (links) en Ünal Sözen (Krachtig Tiel) zijn druk met de diverse hulpacties voor de slachtoffers van de aardbevingen.
• Alimerdan Alp van de TDIB (links) en Ünal Sözen (Krachtig Tiel) zijn druk met de diverse hulpacties voor de slachtoffers van de aardbevingen. Foto: Rob Zantinge

Hulp uit Tiel na hevige aardbevingen

tiel • Turkije en buurland Syrië werden drie weken geleden getroffen door zware aardbevingen. En vorige week schudde de aarde in beide landen opnieuw hevig. Woningen, gebouwen en bruggen stortten in, er vielen tienduizenden doden en miljoenen anderen raakten hun huis kwijt. Landen over de hele wereld kwamen daarna in actie. In Nederland werd middels Giro555 al ruim 111 miljoen euro ingezameld. Tiel, met een Turkse gemeenschap van zo'n vijfduizend mensen, kwam ook in actie.

Ünal Sözen, afkomstig uit Ankara, fractievoorzitter van Krachtig Tiel en eigenaar van parfumerie Unique, is één van hen. "Als raadslid probeer ik de gemeente, maar ook andere organisaties te mobiliseren. Daarnaast wil ik diverse Turkse verenigingen er nadrukkelijk bij betrekken. En ik wil dat het werk wat ze gedaan hebben ook gewaardeerd wordt en dat dat ook een keer benoemd wordt."

Ergste en grootste

De heftige gevolgen van de aardbevingen hebben Sözen geraakt. "Dit was de ergste en de grootste die ik in mijn leven heb meegemaakt", zegt hij. "De omvang van de aardbevingen is, alleen al in Turkije, bijna drie keer zo groot als Nederland. En in Syrië is het nog erger. Turkije is een aardbevingsland, maar zo groot als dit heb ik nog nooit meegemaakt. En dan volg je het en je ziet gewoon dat mensen onder het puin liggen. Kinderen die hun ouders hebben verloren of ouders die hun kinderen verloren hebben, familie zijn kwijtgeraakt... Natuurlijk probeer je ze te helpen met kleding en voedsel."

Hulp snel opgepakt

"Het is een heel groot gebied, maar toch is er in Turkije hulp, het is heel snel opgepakt", weet Sözen. "Er is ook ontzettend veel opvang voor de overlevenden, maar er zijn inmiddels zo'n 45.000 doden. En dat is zó'n groot leed, als je die kinderen of ouders daar ziet. Er werden mensen uit het puin gehaald die het overleefd hebben, maar wat doe je met de gevoelens van die mensen? Het is een drama. Kijk, zo'n land kun je opbouwen, net als huizen en bruggen. Er is van over de hele wereld hulp aangeboden, maar wat doe je met al die mensen die hun kinderen kwijt zijn geraakt? Of met de kinderen die hun ouders hebben verloren? Die krijg je niet meer terug, dat is met geen geld te herstellen."

Zóveel verdriet

De aardbeving vond volgens Ünal Sözen om 4.17 uur plaats. "Iedereen was in diepe slaap. Ik las het 's morgens om zeven uur in een bericht op mijn telefoon en ik had zóveel verdriet. Ik ben tv gaan kijken, maar een paar uur later dacht ik: Ik kan wel blíjven kijken en verdriet hebben, maar ik wil wat dóen, ik moet die mensen helpen. Of het familie is of niet, dat maakt niet uit. Natuurlijk raakt het je veel meer als het je eerstegraads familie is, maar voor mij is ieder mens een mens. Turk, Koerd, Syriër; een mens is een mens."

Burgemeester

Sözen belde meteen burgemeester Hans Beenakker van de gemeente Tiel, die het bericht over de aardbeving inmiddels ook had gehoord en het op Twitter en LinkedIn had gedeeld. "Ik zei: Hans, het is wel leuk dat je je medeleven betuigt, maar je moet in actie komen, je moet echt niets doen. Er zijn hier zoveel mensen die van Turkse of Syrische komaf zijn. Je moet die mensen gaan aanspreken. Hij vroeg toen: Hoe kan ik dat het beste doen? Ik zei: er komen veel mensen naar het vrijdaggebed in de moskee en daar kun je ze aanspreken. En naast alleen medeleven moeten wij met z'n allen helpen, net als destijds met de aardbeving in Haïti, toen we een euro per inwoner hebben gedoneerd."

Raad leeft mee

Burgemeester Beenakker nodigde vervolgens met spoed alle fractievoorzitters uit, die unaniem besloten ook nu een euro per inwoner te doneren op Giro555, in totaal 42.612 euro. In de raadsvergadering van woensdag benadrukte Sözen nog eens hoe belangrijk het is dat de slachtoffers worden geholpen. En daarvoor was een begrotingswijziging nodig. De raad leeft volgens Sözen ook enorm mee en is het er geheel mee eens dat er geen discussie moet zijn over wel of geen hulp.

Praten lukte niet

Alimerdan Alp is vice-voorzitter van de Turkse Democratische Arbeiders Vereniging (TDIB). Hij neemt wat later deel aan het gesprek in het kantoor van Unique, de parfumerie van Ünal Sözen. Ook familie van hém woont in het aardbevingsgebied. Ali was de eerste dagen na de aardbeving niet in staat om te praten, vanwege zijn verdriet. "Een dochtertje van mijn oom is overleden, zijn echtgenote en heel veel kennissen", aldus Alp. "En veel kennissen leven nu buiten. Het is één groot drama. Ik heb drie dagen niet geslapen, keek de hele dag televisie en kreeg medicijnen. Het Turkse volk is gelukkig sterk en we helpen elkaar."

Rob Zantinge