Senioren mogen bij de kinderen wonen

maurik • Het klinkt zo logisch: kinderen die voor hun gepensioneerde ouders een zelfstandige woonruimte realiseren in of bij hun eigen huis. Dan kunnen zij, indien nodig, een helpende hand bieden. Tot nu toe was dat in de gemeente Buren niet zomaar toegestaan. Martine de Bas, sinds acht maanden wethouder met in haar portefeuille wonen en duurzaamheid, kreeg al herhaaldelijk dergelijke verzoeken. Ze is blij dat ze die nu kan inwilligen, zij het dat er wel bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn.

In veel buitenlanden, zoals in Duitsland en in Mediterrane landen, is het heel gewoon dat ouders op latere leeftijd bij hun kinderen komen wonen. Die kinderen verlenen als het nodig is mantelzorg. Het beleid van de Nederlandse Rijksoverheid is er de laatste jaren op gericht dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten kunnen blijven wonen. 

Vergrijzing

Echter, de zorg die per hoofd van de bevolking kan worden geboden, is door de vergrijzing beperkt. Een groeiende groep mensen is dus aangewezen op mantelzorg.

Wens van de raad

De Bas: “Voorheen mocht dat niet zomaar, een zelfstandige woning toevoegen. We maken het echter nu in Buren mogelijk om pré-mantelzorgwoningen te realiseren vanuit de gedachte dat het ouderen helpt om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Immers, veel ouderen willen graag kleiner gaan wonen, ’t liefst dicht bij de kinderen, maar het woningaanbod is beperkt. Waar kunnen ze heen?” 

Motie

Ze vervolgt: “Vorig jaar januari is er over dit onderwerp al een gezamenlijke motie van Gemeente Belangen, VVD en PvdA aangenomen met twaalf stemmen vóór en vijf tegen. De wens was er dus al. Afgelopen week hebben we de beleidsregels aangepast.”
Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, waaronder een leeftijdsgrens voor de bewoners en het moet een tijdelijke oplossing zijn.

Zelfstandige woonruimte

De Bas: “Voor senioren vanaf de pensioenleeftijd mogen de kinderen voortaan een zelfstandige woonruimte creëren. In de kern van de plaatsen moet dat inpandig gebeuren, dus bijvoorbeeld in de schuur of de garage, in het buitengebied mag er in de tuin of op het erf een woning van maximaal honderd vierkante meter worden neergezet."
"Dat zullen dus verplaatsbare, chaletachtige woningen zijn, die maximaal tien jaar mogen blijven staan", aldus De Bas.

Tien jaar? Dan zijn die senioren vaak nog geen tachtig. Wat als zij na die periode nog vitaal en fit zijn? De Bas: “Dat moeten we dan bekijken. We kunnen natuurlijk niet verlangen dat dit dan zomaar stopt. Tegen die tijd moeten we zien hoe we belemmeringen weg kunnen nemen.”

Honderd

“Kinderen willen vaak wel voor hun ouders zorgen, maar ze niet de hele dag over de vloer hebben”, merkt Martine de Bas. “Beiden hebben hun eigen leven en stellen hoge prijs op hun privacy.”
Hoeveel inwoners zullen hiervan gebruik maken? De Bas: “Als je naar de samenlevingsopbouw kijkt zou het fijn zijn als er de komende jaren honderd mensen gebruik van zullen maken. Ik hoop echt dat het voor veel mensen een oplossing is voor hun wensen."

Doorstroming

"Het bevordert ook de doorstroming, waardoor er bestaande huizen vrij komen. Het is echt een antwoord op een vraagstuk van deze tijd.”

Ellis Frans-Kapma