• Voormalig wethouder Ben Brink is verkiesbaar voor de PvdA bij de Waterschapsverkiezingen op 15 maart. Hij staat als vierde op de lijst.
• Voormalig wethouder Ben Brink is verkiesbaar voor de PvdA bij de Waterschapsverkiezingen op 15 maart. Hij staat als vierde op de lijst. Foto: aangeleverd

Wat doet het waterschap?

tiel • Hij staat als vierde op de kieslijst van de PvdA voor de komende Waterschapsverkiezingen. Een logisch vervolg op zijn wethouderschap? Dat ook, maar nog meer een verlenging van zijn jarenlange carriére bij het Waterschap.

Hij heeft er maar liefst 35 jaar voor gewerkt. Verhuisde er zelfs voor naar onze regio. "In 1979 ging ik werken bij Polderdistrict Neder Betuwe, toen nog in Ingen. Ik heb er van alles gedaan, van opzichter buitendienst tot beleidsmedewerker en uiteindelijk afdelingshoofd, ik heb ook sloten schoongemaakt en snoeiwerk verricht," aldus Ben Brink. Hij beschikt over erg veel kennis van de Waterschappen. "Het zijn enorme oude instituten, vroeger hoofdzakelijk voor de dijken. In 1255 wordt in de geschiedenis al melding gemaakt van een Waterschap, Hoogheemraadschap Rijnland is de oudste van allemaal." 

Waterland

Water is belangrijk voor ons land, Nederland, Waterland, immers. Vroeger waren er dorpspolders met dijkschappen om dijken te onderhouden met dijkwachten. Dat was vaak op het platteland, steden waren nog niet echt in beeld. Halverwege de vorige eeuw werd alles onder gebracht in Waterschappen. In de jaren '90 van de vorige eeuw werd er een waterbeheersplan per provincie opgesteld. De taak van de Waterschappen is groot, ze zorgen voor milieuvriendelijke oevers, maar geven bijvoorbeeld ook adviezen bij huizenbouw en staan paraat als er zich extreme weersomstandigheden voordoen, zoals bij extreme droogte, denk aan afgelopen zomer.

Politieke partijen

Vroeger bestond het bestuur van een Waterschap uit belanghebbende partijen, had je geld dan kwam je in het bestuur. Dat paste natuurlijk niet in onze democratie. Vandaar dat er een stelsel ontwikkeld is waarbij politieke partijen mee moeten kunnen doen met de Waterschapsverkiezingen. Dit staat al in onze grondwet in 1848. Het aantal zetels in het bestuur van het Waterschap wordt volgens de uitkomst van de verkiezingen verdeeld over de politieke partijen. "Eigenlijk net zo als bij de gemeenteraadsverkiezingen", stelt Brink. Hij benadrukt dat het zeker belangrijk is om te gaan stemmen. "Mensen kiezen daarmee voor hun eigen leefomgeving. Het is belangrijk, het landschap heeft invloed op de inrichting van het watersysteem. Denk maar eens aan parken met bankjes, hoe integreer je recreatie in het waterlandschap?"

15 maart, verkiezingen Provinciale staten en Waterschappen. Wat doen zij?

Moeilijk

Hij beaamt dat het moeilijk lijkt je als politieke partij te onderscheiden bij een verkiezing zoals deze. "Uiteindelijk wil je allemaal droge voeten, dus het lijkt of iedereen hetzelfde wil. Het gaat om de manier waarop dat bereikt wordt. Waterschappen zullen een steeds grotere rol gaan spelen, dat komt door de klimatologische veranderingen. Bij deze verkiezingen gaat het om het afwegen van belangen. Er zijn bijvoorbeeld partijen die het kwijtschelden van de waterschapslasten willen afschaffen, om maar wat te noemen. 

Commissies

Ons Waterschap loopt van de Duitse grens tot aan Kinderdijk. Een flink gebied. Op de kieslijst komen grote partijen voor als de CDA, VVD, PvdA, Partij voor de Dieren, Partij 50+ en de ChristenUnie. Een aantal partijen heeft vertegenwoordigers uit Tiel. Er zijn ook een aantal lokale partijen die meedingen. Brink staat op plaats vier van de PvdA. "Ga vooral stemmen", adviseert hij. "Dan komen er niet alleen mensen uit grote steden in het bestuur, het platteland moet vooral ook zijn invloed hebben." Gezien zijn enorme ervaring in de waterwereld zou het prefect zijn als Ben gekozen wordt. "Met plaats vier is de kans klein, maar ik denk dat ik wel wat kan betekenen voor een speciale commissie of werkgroep." De bodem en het water worden volgens hem een leidend principe voor ontwikkelingen in Nederland en de Waterschappen weten daar juist alles van. Hij voorspelt dan ook dat hun rol steeds groter zal worden.