Inzameling babyluiers en incontinentiemateriaal

buren • De gemeente Buren en Avri gaan voor minder restafval door babyluiers en incontinentiemateriaal gescheiden in te zamelen en duurzaam te verwerken. 

De gemeenteraad van Buren stemde daar op 14 februari mee in. Tijdens de raadsvergadering wijzigde de gemeenteraad het totaal aantal verzamelcontainers van elf naar vijftien, zodat iedere kern een container krijgt.
Vanaf 1 januari 2024 kunnen inwoners babyluiers en incontinentiemateriaal wegbrengen naar speciale luiercontainers. Avri plaatst daarvoor vijftien verzamelcontainers op centrale locaties. Inwoners kunnen luiers en incontinentiemateriaal gratis naar de containers brengen. De extra kosten van de inzameling worden verrekend via de afvalstoffenheffing. In dit geval gaat het om een extra afvalstoffenheffing van ongeveer 5,46 euro per huishouden per jaar (prijspeil 2022).
Wethouder Pieter Neven is blij met het besluit van de raad: "Door het apart inzamelen kunnen luiers en incontinentiemateriaal gebruikt worden als grondstof, wat voordeliger is voor inwoners met dit type afval", zegt hij. Wethouder Martine de Bas: "Ook is dit een mooie stap naar een circulaire economie. Hiermee verminderen we onze CO2-uitstoot en laten we zien dat we zuinig zijn op grondstoffen. Samen gaan we voor een duurzaam Buren."

Recyclen van luiers

Door het luier- en incontinentiemateriaal apart in te zamelen en te verwerken, vermindert de hoeveelheid restafval in de gemeente Buren. De apart ingezamelde luiers worden zo goed mogelijk gerecycled. De verwerking levert plastic, compost, kunstmest, biomassa en biogas op. De kunststof korrels die uit de luiers komen, worden in de auto-industrie gebruikt als grondstof. Bijvoorbeeld voor het maken van dashboards.
Daarnaast wordt het biogas gebruikt voor de productie van elektriciteit en warmte. De kans is groot dat gescheiden inzameling wettelijk verplicht wordt. Door te starten met gescheiden inzameling voldoet Buren alvast aan deze verplichting.