Papier hier

Wie haalt straks het oud papier op? De Avri? Of kunnen de verenigingen, die er een leuk centje mee verdienen, er gewoon mee doorgaan?. Al vele jaren zijn we in de regio aan het touwtrekken over het inzamelen van de oude kranten en de lege dozen. De strijd is nog niet gestreden, om met de woorden van Slimste Mens presentator Philip Freriks te spreken. De Avri wil het zelf gaan doen. Dat zou goedkoper zijn, zo hebben de rekenmeesters van de vuilophaaldienst becijferd. Bijna alles om ons heen wordt duurder. En dan ziet de Avri kans om de tarieven te verlagen? Ik moet het nog zien. Graag zwart op wit, desnoods op oud papier. Bovendien zou goedkoop hier wel eens duurkoop kunnen zijn. Voor de verenigingen is het oud papier een belangrijke inkomstenbron. Als je die weghaalt, haal je ook de fundamenten onder het verenigingsleven in de dorpen weg. Ik neem toch aan dat ook de bestuurders van de Avri,  die tevens wethouder zijn, daar niet op zitten te wachten. Het dorpsleven verschraalt, door die maatregel. Dat is niet goed te maken met een lager tarief van een paar euro’s per jaar.

De Avri heeft nog meer argumenten in de strijd gegooid. Zo wordt beweerd dat de vrijwilligers risico lopen tijdens de ophaalrondes. Hun veiligheid is nu, na zoveel jaren, niet meer gegarandeerd. Ze zouden wel eens lelijk kunnen vallen. Als dat zo is, zorg dan dat het wel veilig wordt, denk ik dan. Dat moet een beetje slimme bestuurder toch kunnen regelen? 

En hoe zit het dan met het eigen personeel van de Avri, dat het zware werk achter de vuilniswagen moet doen? Is dat niet riskant? Een paar weken geleden sloeg me de schrik om het hart toen ik vanachter het raam van mijn woonkamer een vuilnisman bij het legen van de pdb-containers van een wagen zag vallen. Van een hoogte van, pak weg, anderhalve meter smakte hij op het trottoir. Ik weet wat vallen is. Je wervels kunnen maar weinig hebben. De vuilniswagen stopte, de collega's van de ongeluksvogel schoten hem te hulp. Gelukkig kon hij na een half uurtje t weer verder, een pak van mijn hart. Ik bedoel maar, een ongeluk zit bij de Avri zelf ook in een klein hoekje. Ik til niet zo zwaar aan dat argument van de veiligheid. Het lijkt me er met de haren bij gesleept. Of het is, zoals ik zelf heb gezien, uit de lucht komen vallen.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)