INGEZONDEN BRIEF: Spijtig snoeiwerk Maurik

Elk jaar is het weer zover, het snoeien van planten en bomen. Zelf moet ik ook aan het snoeiwerk geloven. Ik weet waarover ik praat, met toch wel 8 jaar ervaring in de tuinbouw en ook in tuinaanleg/onderhoud. En dan ineens zie ik tot mijn verbazing dat er op de Verbindingsweg in Maurik, tussen het voetbalveld en de rotonde bij het bedrijventerrein, op het fietspad wilgen worden gesnoeid. 

Kijk, dat het nodig is om te snoeien snap ik wel , maar wat ze daar doen is geen snoeien meer, maar het ontkronen van de bomen en dat vind ik heel erg. Ik snap ook niet waarom de kroon eraf wordt gehaald. Overal in het landschap zie je wilgen staan met een mooie kroon erop. Maar op dit stukje fietspad worden ze er maar gewoon afgezaagd.

Ik heb daarover contact gehad met de gemeente, als opdrachtgever, en met het uitvoerend bedrijf (Avri) en die zeggen dat het te maken heeft met de beheersbaarheid van de bomen. Beheersbaarheid, dat wil zeggen, makkelijk te snoeien.Mag ik vinden dat het te ver gaat, om dat te zeggen?! Die kroon zat op ongeveer 200 cm en moet ineens 20 cm naar beneden, om het snoeien beheersbaar te houden. Alsof de beheersbaarheid door die 20 cm ineens een stuk beter wordt !!!!!! De bereikbaarheid van de kroon zal op 180 cm niet veel anders zijn dan op 200 cm, is mijn mening.

Juist op deze plek zou het mooi zijn om dat soort bomen op die hoogte (200cm) te houden, maar het is al te laat om actie te ondernemen. Helaas en doodzonde. Want ze zijn al gekortwiekt; het lijken nu wel krabpalen, en dat vindt ik heel erg jammer. Ze zullen heus wel weer een nieuwe kroon gaan zetten, maar dat gaat een paar jaar duren en nu is het mooie er wel af. Ik hoop dat er in de toekomst meer aandacht voor dit soort werkzaamheden komt. En dan vooral voor het snoeien van de wilgen, zodat wij kunnen genieten van deze mooie bomen en niet naar krabpalen hoeven te kijken.

Klaas de Bruin, Maurik