Weidevogelbescherming Buren en Neder-Betuwe

rivierenland • In de omgeving van Echteld wordt op de donderdagen 2 en 9 maart een cursus weidevogelbescherming gegeven. 

Over enkele weken komen de weidevogels terug uit hun overwinteringsgebieden. Zonder bescherming door vrijwilligers en de medewerking van boeren en loonwerkers kunnen weidevogels op veel plaatsen geen kuikens grootbrengen. Dankzij de inzet van weidevogelbeschermers worden nesten tijdig opgespoord en beschermd. Tijdens landbouwwerkzaamheden worden deze nesten dan ontzien. Hierdoor stijgt het percentage uitgekomen nesten aanzienlijk en worden meer kuikens grootgebracht.
De weidevogelgroepen van het Eldikse en Ommerense veld (gemeente Neder-Betuwe), Maurikse waard en -broek - aan de oostkant van de gemeente Buren - zijn op zoek naar vrijwilligers. Daarom organiseert de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) op de avonden van de donderdagen 2 en 9 maart van 20.00 tot 21.30 uur voor geïnteresseerden een cursus. Deze bestaat uit twee theorieavonden met onder andere de volgende onderwerpen: biologie en gedrag van weidevogels, nesten opzoeken, beschermingsmaatregelen en moderne landbouw. Coördinator vrijwillige boerenlandvogelbescherming Annette den Hollander van SLG verzorgt het theoriedeel van de cursus. De praktijk leren de deelnemers in het veld, door mee te gaan met een ervaren weidevogelbeschermer van een weidevogelgroep in de buurt.
SLG coördineert al sinds 1995 de uitvoering van de vrijwillige weidevogelbescherming in Gelderland. Aanmelden voor de cursus kan via het aanmeldformulier op slgelderland.nl/cursussen/cursus-weidevogelbescherming.