• Leon van Eldik met een ooglapje, vanwege het dubbelzien door het herseninfarct.
• Leon van Eldik met een ooglapje, vanwege het dubbelzien door het herseninfarct. Foto: aangeleverd

Columns over herseninfarct

tiel • Zanger en gitarist Leon van Eldik verkoopt zijn huis en verliest vlak daarna zijn baan. Of dat nog niet genoeg is wordt hij op een ochtend wakker met een enorme draaiduizeligheid. Wat een ontsteking aan zijn evenwichtsorgaan moest zijn, blijkt een herseninfarct. Zijn belevenissen schrijft Van Eldik in column-vorm op Facebook. Dat wordt zó goed gelezen, dat zijn columns inmiddels zijn uitgegeven.

Leon van Eldik: “Het was klokslag 10.00 uur toen ik op zaterdag 15 oktober 's ochtends wakker werd. De wereld tolde om mij heen. Bij duizeligheid is het normaal gesproken mogelijk om je blik op één punt te richten. Dit was bij mij niet het geval, alles bleef maar draaien." Leon pakte een paracetamol, maar 's avonds voelde hij zich nog steeds niet goed. Ook was één kant van zijn gezicht gevoelloos. Tijdens een telefoontje met de huisartsenpost in Tiel kreeg Van Eldik te horen dat de duizeligheid vermoedelijk veroorzaakt werd door een ontsteking aan zijn evenwichtsorgaan en dat dit spoedig over zou gaan. Na het weekend werd het echter niet beter. Op maandag belde Leon de huisarts en werd hij meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar hij een CT-scan kreeg. Daaruit bleek dat hij een herseninfarct had gehad.

Klacht ingediend

“Mijn ex heeft met de huisartsenpost gebeld en er duidelijk bij vermeld dat een deel van mijn gezicht gevoelloos was. En toch ging er toen geen lichtje branden. Volgens mijn huisarts klopt dat niet met de symptomen van een ontsteking aan je evenwichtsorgaan.” Inmiddels heeft Leon een klacht ingediend bij de huisartsenpost en is er mail en telefonisch contact over en weer geweest. “De conclusie was dat de betreffende medewerker een foute diagnose heeft gesteld, maar verder wordt er niets mee gedaan. Ik wil niet dat dit nog iemand overkomt.”

Positieve terugblik

Leon van Eldik kijkt met opgeheven hoofd terug op zijn periode in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum in Nijmegen. "Het klinkt dubbel, maar ik kijk terug op een goede periode. De eerste dagen was de kracht uit mijn benen weg, maar ik had toch nog genoeg energie en inspiratie om liggend wat te doen. Ik heb mensen gebeld waar ik al lang geen contact mee had. Ik was winkelmanager bij een grote muziekwinkel. Daar verkochten ze gitaren en drums. Ik belde mijn leidinggevende en na veel wikken en wegen besloot hij toch een doorstart te maken op andere locaties in het land."
"Ook maakte ik het relatief goed in vergelijking met de mensen in hetzelfde schuitje. Er was een jongen naast mij die de arts moest bellen, omdat zijn hand tussen de rolstoel was gekomen. Een ander was de naam van zijn vrouw kwijt. Het is leerzaam om andere mensen om je heen te hebben, je zit toch in hetzelfde schuitje. Het geeft ook iets gezelligs. Ik heb veel gesprekken gehad ook over het leven zelf.”
Terwijl Leon van Eldik in het ziekenhuis ligt, schrijft hij zijn verhalen op Facebook. In eerste instantie om zijn familie en kennissen op de hoogte te brengen. Ze te laten weten hoe het met hem ging en wat de vorderingen waren. Met zijn altijd aanwezige humor en nuchterheid raakte hij echter veel mensen. Men vindt veel herkenbaarheid in zijn stukken. In december is Leon jarig en krijgt hij een heel bijzonder cadeau. Leon: "Als verjaardagscadeau heeft een vriendin uit eigen initiatief een boek laten drukken. Een andere artistieke vriend maakte de bijzondere kafttekening. Ik was blij verrast."
Na zijn ziekenhuisperiode verbleef Van Eldik vijf weken in revalidatiecentrum Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Hij kijkt terug op een goede tijd. "Het leek wel een all-inclusive resort. Per maaltijd kon ik wel tien variaties kiezen.”
Gelukkig heeft het herseninfarct geen invloed gehad op het gitaarspelen en zingen. Op een avond ging Leon in de gang gitaar spelen. "Er kwam een man met zo'n stok langs met een infuus met een zak bloed. Hij zag er lijkwit uit. Hij vroeg mij of ik doorging met spelen. En dat deed ik. Ik gaf alles wat ik had. Daarna zat de man naast mij te huilen, dat raakte mij. Zelf was ik helemaal leeg gespeeld. Ik merk daarin mijn mentale grens. Ik was erg moe daarna, maar ik zou het zo weer doen."

Leon van Eldik: 'Een deel van mijn gezicht was gevoelloos'

Nieuwe woning

Op het moment dat Van Eldik getroffen wordt door een herseninfarct heeft hij net zijn huis verkocht en is hij op zoek naar een nieuwe woning. Doordat hij in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum terechtkwam, heeft hij geen tijd gehad om een nieuwe woning te zoeken. Maar gelukkig kwam dat op zijn pootjes terecht. Leon: "Doordat ik al negentien jaar lid was van de woningbouwvereniging, kwam er al snel een beschikbaar huis voorbij. Omdat ik nog in het ziekenhuis lag is er een vriendin van mij bij het huis gaan kijken. Op basis van de foto's heb ik het huis geaccepteerd.” Op 10 november moet hij de sleutel van zijn oude huis inleveren. Gelukkig kon hij nog enkele weken in het revalidatiecentrum blijven totdat zijn nieuwe huis beschikbaar was. Inmiddels is van Leon van Eldik thuis. Na het herseninfarct leeft hij gezonder. Hij drinkt minder en is gestopt met roken. Wel heeft hij nog te maken met zijn energiebeperking. Om dit op te bouwen gaat hij dagelijks een uur naar de fitness. Leon vind het een uitdaging om met zijn energielevel om te gaan en zijn grenzen te herkennen. "Als ik qua energie op de schaal van nul tot tien bij een zes al moe ben, dan had ik eigenlijk bij een vier al moeten stoppen. Voor een uitbundige ADHD'er is dat lastig."

Opbrengst naar Hersenstichting

Leon is nu ook begonnen met het promoten van zijn boek Hersenstamtafelpraat. Het boek is te koop voor 12,50 euro. De opbrengst gaat volledig naar de Hersenstichting. Het boek vertelt op een relativerende, humoristische toon hoe het is om een herseninfarct te hebben. Het boek is te bestellen via hersenstamtafelpraat@hotmail.com.