• De 'ladies' van WhatEver hebben hun koffers al gepakt voor de 'zangtour door Europa'.
• De 'ladies' van WhatEver hebben hun koffers al gepakt voor de 'zangtour door Europa'. Foto: Marinus de Keijzer

Ladies van Popkoor WhatEver uit Maurik ‘on tour’

Algemeen

TIEL • Popkoor WhatEver uit Maurik geeft op vrijdag 14 en zaterdag 15 april in het Calypso Theater in Wijk bij Duurstede een concert. Onder het motto ‘Ladies on Tour’ gaan de 21 dames op zoek naar het perfecte plekje op aarde.

De bezoekers worden op muzikale en humoristische wijze meegenomen op een tour door negen Europese landen. De ‘ladies’ zingen rijdend, lopend, zonnebadend, vliegend en zelfs rockend hun nummers uit deze landen. Yolanda Hakkenberg van Gaasbeek, secretaris en pr-vrouw van WhatEver, is - sinds 2019 - één van de zingende ladies. “We zijn met 21, inclusief de koorleider, dus twintig zingende leden. We zijn verdeeld over vier stemgroepen en zingen dus ook vierstemmig. En natuurlijk ook twee- of driestemmig.”

Breed repertoire
De koorleden oefenen wekelijks op woensdagavond in de Brede School in Maurik en beschikken over een breed repertoire. “Er wordt Nederlandstalig gezongen, maar ook buitenlands, popmuziek, rockmuziek; best leuk repertoire”, aldus Yolanda. “En nu zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor ons concert, Ladies on Tour. We gaan dus een tour door Europa maken. Niet letterlijk, maar in Calypso. We nemen ons publiek mee door negen landen. Dit concert is vanwege corona al twee keer uitgesteld. We zouden ‘m eigenlijk in 2020 al doen, maar dat mocht toen natuurlijk geen doorgang vinden.”

“Uiteindelijk hebben wij logischerwijs ook een hele tijd niet gezongen, want ook wíj mochten niet bij elkaar komen”, aldus Yolanda. “En we hebben ook best wel eens gedacht: Die liedjes, dat zál allemaal wel, maar we hebben ons enthousiasme weer gevonden. We zijn ook gewoon overeind gebleven en dat kan ook niet ieder koor zeggen, dus dat is heel erg fijn. En we zijn allemaal enthousiast.”

“We maken er ook echt wel wat leuks van. Het is niet zo dat we met z’n twintigen in vier rijtjes stil staan te zingen. We praten de nummers leuk aan elkaar, met een beetje humor ertussen. Met name dán maken we nog wel eens een gekkigheidje, bijvoorbeeld over het volgende land waar we naartoe gaan, zodat het niet zo’n statisch geheel wordt. En het is ook leuk om naar te kijken, want we gebruiken verschillende settings én we hebben wat attributen.”

Uitdaging
WhatEver zingt tijdens het concert, behalve in het Nederlands, bijvoorbeeld ook in het Duits, Frans en zelfs in het Italiaans. “En dat is best een uitdaging”, aldus Yolanda. “Soms moeten we ook wel wat dingetjes fonetisch opschrijven. Het voordeel is wel dat, als je er wat langer mee bezig bent, je wat langer kunt oefenen op je spraak. Het slijt er dan allemaal wat beter in. We zingen geen Nederlandse smartlappen, maar wel nummers van bijvoorbeeld Bløf en Nick & Simon. Alles bij elkaar zijn het achttien nummers die we gaan doen.”

Een voordeel van het koor en ook erg leuk om te doen vindt Yolanda dat de dames zelf zoveel mogelijk hun eigen nummers arrangeren. “Dat doen we met een clubje van vijf dames. Uit iedere stemgroep één plus de koorleider. Als we een nummer leuk vinden, dan maken we het zelf meerstemmig”, legt ze uit. “En dat is superleuk. We hebben zelfs op een bestaand buitenlands nummer, speciaal voor dit concert, een eigen tekst gemaakt.”

Buiten Gewoon Zingen
Popkoor WhatEver vindt het ook leuk om deel te nemen aan korenfestivals. “En aan Buiten Gewoon Zingen in Culemborg proberen we dit jaar ook mee te doen, want dat is ook altijd erg leuk. En we hebben eind vorig jaar ook weer kerstoptredens gehad. Dit jaar hebben we in Lienden voor de Vrouwen van Nu gezongen en we hebben, ook in Lienden, bij de Jumbo gestaan.”

“En we hebben vlak voor kerst gezongen voor de Oekraïeners die in Maurik in de chalets verblijven. Die hadden, samen met Nederlandse mensen, een leuke avond. Dus we proberen buiten het oefenen om ook wel eens een optredentje te doen en, als het even kan, iedere drie jaar een concert te geven.”

Calypso in Wijk bij Duurstede heeft plek voor zo’n 150 bezoekers. Kaarten via www.popkoorwhatever.nl
Overigens heeft popkoor WhatEver nog plek voor nieuwe leden. Info: popkoorwhatever@gmail.com