• Voorzitter Franka en Anton Wesselink (Stichting Sociaal Plein Tiel) tekenen het huurcontract.
• Voorzitter Franka en Anton Wesselink (Stichting Sociaal Plein Tiel) tekenen het huurcontract. Foto: Marjon de Lange

Champagne voor de Tielse Stadsfabriek

Algemeen

TIEL • Stadmakers is een landelijk project. Stadmakers halen de kracht uit de stad naar boven, bijvoorbeeld door inzet en verbinding van lokale netwerken. Tiel had al een tijdje een groep enthousiastelingen die zich gaan inzetten voor de stad. Onlangs bereikten ze een aantal mijlpalen.

Gemeenteraadslid Maureen Klijn is één van de initiatiefnemers. Zij ontwikkelde een aantal highlights voor Tiel, met als resultaat onder andere de Vlindertuin en de Wisselmarktkraam. Maar Maureen en de andere stadmakers wilden meer. Franka Boudewijn, geboren en getogen in Tiel, sloot zich bij hen aan. Franka verhuisde terug naar Tiel na lange tijd in Dordrecht gewoond te hebben, waar zij een trekker van een Dordts stadmakers-project was.

Stadsfabriek
Dit leidde medio 2022 tot de oprichting van de Stichting Stadsfabriek Tiel, met vijf bestuursleden. Door deze stap beoogde de stichting te komen tot een professionele uitstraling, nodig voor een subsidie. Hun grote wens was namelijk een ruimte te vinden voor hun activiteiten als stadmakers voor Tiel. Die moest Stadsfabriek Tiel gaan heten en een gastvrije maakplaats zijn om goede ideeën te prikkelen.

Samen Sterk
Er bleken echter wel erg veel raakvlakken met een andere stichting, Samen Sterk in Tiel, met onder andere Peter Dikker in het bestuur. Een organisatie voortgekomen uit De Tielse Uitdaging en Trots op Tiel. De beide besturen maakten kennis, werden het samen eens en smolten samen tot één nieuwe organisatie. De naam Stadsfabriek Tiel bleef, ook toen de stichting Actief inTiel zich bij hen aansloot. De organisaties kunnen elkaar veel bieden en elkaar versterken.

En toen was er ineens een pand. In Sociaal Plein 2 aan de Medelsestraat was de bovenverdieping nog leeg en die bleek prima geschikt voor de plannen van de Stadsfabriek en bovendien goed bereikbaar, met parkeergelegenheid en dicht bij het centrum, op loopafstand zelfs, bovendien laagdrempelig, net zoals alle organisaties die in één van de sociaal pleinen van Tiel gevestigd zijn. 

Begin dit jaar ondertekende de Stadsfabriek hun huurcontract. En toen werd het even spannend. Want er moest nog wel het één en ander aan hun pand gedaan worden.

Subsidie
Onlangs kreeg de kersverse Stadsfabriek goed nieuws; ze krijgen een mooie subsidie van de Stichting Doen. Nu kunnen ze aan de slag om hun pand geschikt te maken voor activiteiten. “Het wordt een maakplaats”, aldus voorzitter Franka. “We creëren er meerwaarde mee voor de stad, niet alleen wijzelf. Wij willen in ons pand en op locatie samenwerken met andere initiatiefnemers.”

Gastvrije proeftuin
De maakplaats - voor mensen zonder ruimte thuis - wordt een gastvrije proeftuin, een uitvalsbasis voor ontmoetingen. Er komt bijvoorbeeld een ruimte voor wisselexposities, een keuken, zitplaatsen, ontmoetingsruimten en een podium voor talenten.

Ze staan te popelen om aan de slag te gaan, met ideeën als Stadsiroop maken met de Tielenaren en werken aan een wandkleed over Tiel, met lokale wol en verf. Alles altijd voor iedereen toegankelijk en laagdrempelig, maar wel met oog voor duurzaamheid, vernieuwend en verbindend.

Op dit moment is het bestuur nog zélf druk aan het klussen. Zij zijn dringend op zoek naar hulp, bijvoorbeeld voor schilderklussen. Stichtingen en verenigingen die komen helpen kunnen dan meteen kennismaken de ‘spullenbank’ van de Stadmakers. Daarmee zorgen ze dat materiële behoeften, maar ook sociale activiteiten en kunstzaken als vraag en aanbod onder de aandacht gebracht worden van organisaties met een sociale doelstelling, zoals vrijwilligersorganisaties, clubs en verenigingen. Een handige particulier is ook van harte welkom. 

Bent u of kent u iemand die wil komen klussen? Stuur dan een bericht naar: info@stadsfabriektiel.nl. Nieuwsgierig geworden? Vragen staat vrij op hetzelfde e-mailadres.