• Jaap Teerink zag ooit een jongensdroom in vervulling gaan. "Werken bij de brandweer geeft voldoening, want je doet iets voor de samenleving."
• Jaap Teerink zag ooit een jongensdroom in vervulling gaan. "Werken bij de brandweer geeft voldoening, want je doet iets voor de samenleving." Foto: Rob Zantinge

Brandweerpost Tiel houdt inloopavond voor wie vrijwilliger wil worden

Algemeen

TIEL • Een man of acht hebben al toegezegd te zullen komen, maar komende maandagavond ís het dan zover: de inloopavond. De Tielse brandweer heeft vrijwilligers nodig die ‘s avonds en in het weekend actief willen zijn, als dat nodig is. De kans is groot dat de brandweer er na maandag 20 februari wel een paar vrijwilligers bij heeft. Er zijn er nu veertig en het mogen er maximaal 44 worden.

Jaap Teerink, beroepsbrandweerman in Utrecht, vrijwillig bevelvoerder in Tiel én lid van de sollicitatiecommissie, vertelt: “Wij proberen elk jaar de plekken die we hebben te vullen met nieuwe sollicitanten. We hebben hier veertig mannen en vrouwen bij de vrijwillige brandweer. Daarvan zijn er een stuk of elf bevelvoerder. Dat zijn degenen die leiding geven op een eerste voertuig.”

Risico-inschatting
“We kunnen dit jaar een man of drie á vier werven. Dat totaal van 44 is geen hard getal, maar dat is wel het maximale waar we aan mógen zitten vanuit de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Dat heeft te maken met een risico-inschatting, het aantal mensen dat nodig is voor een brandweerpost.””

“En het heeft ook een beetje te maken met het aantal voertuigen dat je hebt en wat je de weg op kunt krijgen. We hebben er hier drie staan en een blusboot in de haven die zonodig het water op moet. Aan de hand daarvan maken ze een berekening; voor zoveel voertuigen heb je zoveel mensen nodig en dan mag je er maximaal zóveel hebben. In ons geval is dat 44.”

Dagdienstploeg
Het combineren van het vrijwilligerswerk met studie of werk is volgens Jaap Teerink voor de één makkelijker te doen dan voor de ander. “Overdag zit hier een dagdienstploeg. Mensen dus die hier op de kazerne werken en die binnen een minuut die uitruk kunnen verzorgen voor kleine incidenten. ‘s Avonds, ‘s nachts en de weekenden dan wordt het eigenlijk alleen maar gerund door vrijwilligers; mensen die vanuit huis komen. Dus mensen die werk en vrijwillige brandweer combineren heb je in Tiel eigenlijk níet meer.”

“Dit buiten het feit dat als er iets groots gebeurt, want dan wordt het hele korps opgepiept en is het een kwestie van kijken wie er beschikbaar is. En dat zijn dan wel mensen die het eventueel met hun werk combineren. Maar dat zijn dan alleen de mensen die in Tiel werken en weg kunnen, vaak jongens die voor zichzelf werken. Of mensen die overdag thuis zijn. Ik ben zelf ook overdag regelmatig beschikbaar. En als er wat gebeurt dan komen de vrijwilligers voor de grotere klussen op.”

Klein tot zeer groot
De brandweer maak onderscheid tussen de diverse calamiteiten. Teerink legt uit. “Je hebt de kleine inzet, de incidenten die in principe met één auto door de dagdienst afgehandeld kunnen worden. Bij de brandweer werken we van klein, middel, groot naar zeer groot, maar vanaf middel - dan heb je twee auto’s nodig en die staan hier ook - worden de vrijwilligers opgeroepen.”

Reanimaties
Volgens Jaap Teerink gaat het bij de inzet van de brandweer Tiel, afgaande op de laatste meldingen, relatief vaak om reanimaties. “De ambulance heeft in principe een opkomsttijd van een kwartier, maar dat is bij een reanimatie wel heel erg lang. Zeker bij dat soort incidenten is het: Hoe eerder je hulp kunt bieden, hoe beter het is. Dus dan gaat alles rijden wat je maar de weg op kunt sturen en dan kijken wie er het eerst is.”

“Daarnaast hebben we wat kleinere dingen, zoals een liftopsluitinkje en soms kleine brandjes. Echt grote incidenten hebben we gelukkig niet heel veel. Ik denk dat, als ik naar de meldingen van de afgelopen tijd kijk, de reanimaties bovenaan staan. Vrijwilligers doen dat trouwens níet.”

Katten uit een boom halen
Ook stormschade en het redden van dieren horen bij de taken van, volgens Teerink, het mooiste vak van de wereld. “Ook katten uit de boom halen, vogels uit schoorsteenkanalen halen. Ik leg het altijd zo uit: Mensen bellen voor alles waar ze niet meer uitkomen de brandweer. Eigenlijk komt het niet voor dat het niet is opgelost als de brandweer weer weggaat.”

Aanmelden
Interesse? Solliciteren kan tot 13 maart. Aanmelden inloopavond via jaap.teerink@vrgz.nl