• De damherten in het Hertenkamp Tiel moeten mogelijk in de toekomst verdwijnen.
• De damherten in het Hertenkamp Tiel moeten mogelijk in de toekomst verdwijnen. Foto: Elly van Kuilenburg

Hertenkamp en gemeente Tiel willen dat minister besluit intrekt

Algemeen

TIEL • De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil het houden van damherten in hertenkampen verbieden. Het Hertenkamp Tiel en de gemeente spannen zich beiden in om deze beslissing in te laten trekken. 

Stinus van Wakeren, voorzitter van de Stichting Hertenkamp Tiel, reageert emotioneel. “Ik zeg het nu voorzichtig, maar ik vind het complete onzin dat de dieren moeten verdwijnen. Alle gefokte damherten zijn mak. Wanneer ik eraan kom, dan komen ze op mij af gelopen en snuffelen ze aan mijn hand of ik iets te eten bij mij heb. Ook heb ik contact met veertig andere hertenkampen en er is niemand die een ongeval kan melden door het gedrag van de damherten.”

Eigen initiatief
Burgemeester en wethouders van Tiel stuurden onlangs de minister een brief om zijn besluit in te trekken. Het Hertenkamp in Tiel heeft volgens het college een sociale en maatschappelijke functie. En is beeldbepalend voor de stad. Van Wakeren geeft aan dat zij dit helemaal op eigen initiatief hebben gedaan, zonder aandringen van de Stichting Hertenkamp Tiel.

“Daarbij moet ik de eer aan de gemeente geven”, aldus Van Wakeren. “Ik zag het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad staan. De volgende dag kreeg ik het goede nieuws te horen.”

Stinus van Wakeren is erg blij met de ondersteuning van de gemeente. Er is nog geen definitieve beslissing gevallen. Van Wakeren: “Ik hoop en verwacht dat het niet doorgaat. Er komen veel mensen naar het Hertenkamp. Kinderen van vroeger komen nu met hun eigen kinderen.”

Huis- en hobbydierenlijst
Vanaf 1 januari 2024 komt er een huis- en hobbydierenlijst. Alleen dieren die op deze lijst staan mogen worden gehouden, gefokt of worden verkocht. De damherten die niet op deze lijst staan mogen gehouden worden tot ze overlijden. Maar er mag vanaf januari niet meer mee worden gefokt. Mocht de minister voet bij stuk houden, dan mag er vanaf 2024 niet meer uitgebreid worden.

Van Wakeren: “We houden dan de jonkies aan. Herten kunnen gemiddeld 15 a 16 jaar worden. Dan hebben we er nog ruim vijftien jaar plezier van. De bok van acht jaar moet dan weg. En ik hoef je niet te vertellen waar deze dan heen gaat. Het is echt een onzinregel. Er is echt nooit iets gebeurd. We hebben zelfs damherten met de fles grootgebracht.”

De Stichting Hertenkamp Tiel doet mee aan een landelijke petitie voor het houden van damherten in hertenkampen. “We zijn nu bezig om handtekeningen te verzamelen. In ons park staan ook bordjes waar je de QR-code kunt scannen.”

Petitie ondertekenen
De petitie is te ondertekenen op de website: https://petities.nl/petitions/behoud-de-hertenkampen.nl