• Het college en de gemeenteraad laten weten mee te leven met de slachtoffers in Turkije en Syrië.
• Het college en de gemeenteraad laten weten mee te leven met de slachtoffers in Turkije en Syrië. Foto: Giro555

Aardbeving: Tiel doneert 42.612 euro, Buren stuurt inwoners brief

Algemeen

TIEL/BUREN • De gemeente Tiel heeft besloten 42.612 euro (een euro per inwoner) te doneren aan Giro555. Deze bijdrage, een euro per inwoner van de gemeente, is bedoeld voor hulp aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Beide landen werden op maandag 6 februari getroffen door zware aardbevingen en naschokken. Hierbij zijn vele duizenden doden en slachtoffers gevallen. Het college en de gemeenteraad laten weten mee te leven met de slachtoffers in Turkije en Syrië. “Onze gedachten gaan ook uit naar de Tielse inwoners van Turkse en Syrische afkomst”, aldus burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden.

Noodhulp
Met de geldelijke giften kunnen de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 de slachtoffers in Turkije en Syrië helpen met water, voedsel, onderdak en andere (medische) noodhulp.

Veel impact
“De ramp maakt veel slachtoffers. De gevolgen zijn groot, ook in Nederland en bij de Tielse inwoners van Turkse en Syrische afkomst”, zegt burgemeester Hans Beenakker. “Veel van hun families wonen in de getroffen gebieden. Tiel kent een grote Turkse gemeenschap en daarom heeft dit veel impact. Het is dan ook fijn om te zien dat de gemeenteraad financiële steun wil geven.”

Hartverwarmend
“Hartverwarmend ook om te zien dat mensen zelf in actie komen”, aldus Beenakker. “Spullen worden ingezameld of mensen organiseren een actie om geld in te zamelen. Onze gedachten gaan uit naar de mensen die familie, vrienden en kennissen hebben in de rampgebieden. We wensen hun heel veel sterkte toe.”

Brief gemeenteraad Buren
Waarnemend burgemeester Josan Meijers schreef, namens de gemeenteraad van Buren, een brief aan de inwoners van de gemeente: ‘Wij zijn diep geraakt door de berichtgeving over de gevolgen van dit natuurgeweld. Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers, nabestaanden en andere direct getroffenen. We denken ook aan inwoners van de gemeente Buren die familie hebben in de getroffen gebieden’, aldus de brief.

‘Met veel bewondering kijken we naar alle initiatieven die zijn ontstaan binnen de Burense samenleving. Ieder gebaar, klein of groot, is van enorme waarde. We moedigen iedereen aan om deze initiatieven, daar waar mogelijk, te steunen of te doneren via gironummer 555.’