• Een zoektocht met een wichelroede door Lammert Hingstman leverde, op een spannend verhaal na, niets op. De vraag is of een 'officieel' onderzoek de schat wél bovengronds brengt.
• Een zoektocht met een wichelroede door Lammert Hingstman leverde, op een spannend verhaal na, niets op. De vraag is of een 'officieel' onderzoek de schat wél bovengronds brengt. Foto: Rob Zantinge

Subsidie gemeente Buren voor zoektocht naar ‘nazischat’

Algemeen

MAURIK/OMMEREN • Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Buren heeft vandaag besloten medewerking te verlenen aan het verzoek van de Historische Kring Kesteren en streekmuseum Baron van Brakell om naar de ‘nazischat’ te zoeken. Volgens een onlangs in het Nationaal Archief opgedoken ‘schatkaart’ zou de enorm waardevolle schat nog ergens rond het streekmuseum begraven moeten liggen. 

Het college heeft aan de medewerking wel voorwaarden gekoppeld. Zo moet al het graafwerk en de verslaglegging worden uitgevoerd door een gecertificeerd archeologisch bureau. Daarnaast moeten mogelijke vondsten op de juiste manier voor nader onderzoek worden afgedragen aan het daarvoor aangewezen depot. Om het inhuren van het archeologisch bureau te dekken, verleent de gemeente Buren eenmalig subsidie aan de historische vereniging.

De locatie is onderzocht door een historicus. Daarmee kan op basis van dit onderzoek worden uitgesloten of de schat er nog ligt. Het resultaat wordt in elk geval verwerkt in een artikel op de website van de gemeente Buren. Als de schat er ligt en wordt gevonden, dan wordt deze eerst voor nader onderzoek naar het depot verzonden.

Eenmalig
Als de schat er níet ligt, dan verleent het Burense college niet nóg een keer medewerking aan een zoektocht. Aangezien er dan goed onderzoek is gepleegd en samen wordt gewerkt met een gecertificeerd bureau, vertrouwt het Burense college erop dat dit een eenduidig antwoord geeft op de vraag of de schat er ligt of niet. Het college laat ook weten met de medewerking en de subsidie een mooi einde te willen maken aan het verhaal over de ‘schat van Ommeren’.