• Instructeur Jan Buhling brengt in de eerste hal van de Boulodrome een geïnteresseerde de beginselen van het boogschieten bij. Daarnaast schiet Kaley een pijl af.
• Instructeur Jan Buhling brengt in de eerste hal van de Boulodrome een geïnteresseerde de beginselen van het boogschieten bij. Daarnaast schiet Kaley een pijl af. Foto: Rob Zantinge

Boogschieten in Boulodrome

tiel • Bij de Eerste Tielse Jeu de Boules Vereniging 'De Teerling' vond vrijdagmiddag onder grote belangstelling de officiële opening van de Boulodrome (fase drie) plaats. Eén en ander ging gepaard met mooie woorden van voorzitter Ed Roelofs en van Yvonne Son-Stolk, die bovendien namens 'hoofdsponsor' Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis voor De Teerling een vuurrode brievenbus had meegenomen.

Roelofs bedankte niet alleen de sponsors, onder wie ook de gemeente Tiel, maar vooral ook de vrijwilligers die hun handen veelvuldig uit de mouwen hadden gestoken. Het Boulodrome heeft zo'n 300.000 euro gekost. De Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis droeg daaraan maar liefst 85.000 euro bij. De gemeente Tiel kwam met 30.000 euro over de brug en ook de rijksoverheid droeg met 45.000 euro een steentje bij.

Schilderclub

Natuurlijk waren er tijdens het openingsfeestje happen en drankjes én werd in de nieuwe Boulodrome jeu de boules gespeeld. Bovendien was er aandacht voor schilderclub Het Schilderatelier en voor een andere nieuwe activiteit in de Boulodrome: handboogschieten. Allez Tirez (ga schieten) heet deze onderafdeling van De Teerling, die sinds begin januari op maandagavond van één van de hallen gebruikmaakt.
Jan Buhling, al 32 jaar lid van De Teerling, diende het verzoek in om met een aantal mensen te gaan boogschieten. "Op een gegeven moment heeft het bestuur gezegd: dat vinden we prima", aldus Buhling. "Op 9 januari zijn we gestart met twaalf man en we zitten nu op 25. Dus is er een groeiende behoefte." Een gevaar voor de jeu de boulers, die in dezelfde hal spelen, is er volgens Buhling niet. "Wij schieten alleen op de maandagavond, want dan is deze ruimte vrij. Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen en het gebouw en dat neem ik heel serieus." Volgens de schietinstructeur vallen de bogen en de pijlen waarmee wordt geschoten niet onder de wapenwet en is het 'wapen' in principe niet dodelijk. "Kijk, een potlood is ook levensgevaarlijk", relativeert hij.
Vrijdag stonden in de Boulodrome diverse bogen van Buhling opgesteld. Wie dat wilde, mocht het boogschieten uitproberen. "Eén boog is van de 14-jarige Kaley. Zij was een beginnend schutter, maar inmiddels is ze al zó geroutineerd dat ik haar gevraagd heb hier te laten zien hoe het gaat. De jongste schutter van Allez Tirez is 10 en de oudste is 79 jaar. Dat ben ik." Buhling vindt het, als oud-directeur van het Lingecollege, nog altijd leuk om les te geven. Bij Allez Tirez doet hij dat dan ook met plezier. Kaley, die sinds oktober vorig jaar schiet, beaamt dat. "Je kunt je gevoel en je emotie erin kwijt", zegt zij. "In het begin is boogschieten moeilijk, maar als je het vaker doet, dan wordt het minder moeilijk."

Mentale sport

"Kaley sprong er op school echt uit en haar tweelingbroer schiet ook al zo goed. We hebben op school een toernooi gehouden en dat heeft zij gewonnen. Ik ben naar haar moeder gegaan en heb gezegd: het zou voor hun ontwikkeling goed zijn als ze lid zouden worden, want boogschieten is een mentale sport. Hun moeder stond er helemaal achter en is inmiddels ook lid geworden. En ook zíj vindt het reuzeleuk."
De Teerling biedt sinds 9 januari van dit jaar de mogelijkheid om met pijl-en-boog te 'tireren'. Vandaar de naam Allez Tirez. Er wordt op maandag van 19.00 tot 22.00 uur geschoten in de eerste speelhal van de jeu de boulesvereniging. Gezelligheid en ontspanning staan voorop, maar zo nu en dan worden er - als daar voldoende belangstelling is - ook individuele of teamwedstrijdjes gehouden.
Het is de eerste paar weken niet nodig om je eigen materiaal aan te schaffen. Er zijn voldoende pijlen, les- en oefenbogen aanwezig, dus aspirant-schutters hoeven de eerste weken nog geen pijl-en-boog te kopen.
Binnenkort wordt van stramiet-stroken een vaste schietwand gemaakt. Tot het zover is maken de boogschutters gebruik van drie doelpakken. Om de sport veilig te houden, krijgen beginners eerst les.

'Je kunt je gevoel en je emotie erin kwijt'