Onderzoek mensen met diabetes '2'

wageningen/regio • De Universiteit van Wageningen is met een nieuw onderzoek begonnen, waarbij mensen met diabetes centraal staan. Voedingswetenschappers onderzoeken welk voedingspatroon het meest optimaal is voor de gezondheid van mensen met diabetes type 2. Met dit project willen ze te weten komen hoe gezond eten leuker en makkelijker wordt.

"Dat een gezonde leefstijl een positieve invloed heeft op de gezondheid, dat weten we inmiddels wel", vertelt Iris van Damme, onderzoeker bij Wageningen University & Research. "Maar wat voor voedingspatronen het beste bij mensen met diabetes passen, dat is niet helemaal duidelijk. En hoe hangt het samen met de kwaliteit van leven? Ik wil daarom weten welk effect de Richtlijnen Goede Voeding hebben op de fysieke én mentale gezondheid van mensen met diabetes type 2."

Veel deelnemers nodig

Voor het onderzoek zijn veel deelnemers nodig. Van de mensen die meedoen krijgt de helft voedingsadvies van een diëtist om meer vezels te gaan eten. De andere helft krijgt geen specifiek advies. Meedoen duurt in totaal een jaar, waarin er drie keer een bezoek aan de universiteit wordt gepland en er een paar keer vragenlijsten worden gestuurd.
Wie meedoet krijgt een vergoeding van 100 euro. Wie diabetes type 2 heeft en mee doen aan het onderzoek, kan een mailtje sturen naar diabetesonderzoek@wur.nl of bellen met 0317 486957. Het onderzoek maakt deel uit van de Voed Je Beter-studies. Meer hierover is te lezen op www.voedjebeter.nl