• Tea Leenhouts, Wendy Bosboom, Marlinde de Vos en Huub Sanders (vlnr) toosten op het Digi-Taal Servicepunt.
• Tea Leenhouts, Wendy Bosboom, Marlinde de Vos en Huub Sanders (vlnr) toosten op het Digi-Taal Servicepunt. Foto: aangeleverd

Ziekenhuis opent Digi-Taal Servicepunt

tiel • In de centrale hal van Ziekenhuis Rivierenland werd vorige week maandag het Digi-Taal Servicepunt feestelijk geopend. 

Bij dit servicepunt kunnen patiënten terecht voor hulp bij digitale toepassingen die in het ziekenhuis worden gebruikt, zoals de online patiëntomgeving MijnZR en BeterDichtbij. Met diverse toespraken, het officieel doorknippen van het lint en een toost met alcoholvrije bubbels was het een feestelijk moment.
De zorg wordt steeds digitaler. Digitalisering is nodig om goede zorg te kunnen blijven leveren. Het maakt het voor zorgverleners gemakkelijker om informatie uit te wisselen. Ook voor patiënten maakt digitalisering het eenvoudiger om bijvoorbeeld het medisch dossier in te zien, vragenlijsten in te vullen of gegevens te wijzigen. Maar niet iedereen is digitaal vaardig. Dat maakt digitalisering in de zorg soms complex.
Ziekenhuis Rivierenland vindt het daarom belangrijk om patiënten die nog niet zo digitaal vaardig zijn, te helpen. Het Digi-Taal Servicepunt is daar een mooi voorbeeld van. Bij het Digi-Taal Servicepunt helpen speciaal opgeleide vrijwilligers patiënten die hulp willen bij het installeren of gebruiken van digitale toepassingen. Ze kunnen er bijvoorbeeld online vragenlijsten invullen ter voorbereiding op een bezoek aan de arts. Ook is er uitleg over de online patiëntomgeving MijnZR. Ziekenhuis Rivierenland hoopt met het Digi-Taal Servicepunt een vertrouwde omgeving te creëren voor patiënten en ze op weg te helpen met de digitale mogelijkheden in de zorg.
Om patiënten op weg te helpen met de digitale toepassingen, werkt Ziekenhuis Rivierenland ook nauw samen met partners in de regio, waaronder bibliotheek Rivierenland. Zij verzorgen voor inwoners uit de regio de cursus Digivitaler. In deze gratis cursus krijgen ze uitleg over digitale toepassingen in de zorg en kunnen ze er zelf mee oefenen.
Met veel anderstaligen en een hoog percentage laaggeletterden in de regio, zijn de vrijwilligers van het Digi-Taal Servicepunt ook getraind om signalen van laaggeletterdheid op te vangen. Waar nodig kunnen zij mensen doorverwijzen naar de taalpunten in de regio.
De komst van het Digi-Taal Servicepunt is mede mogelijk gemaakt door een donatie van de Stichting Vrienden. Deze stichting zamelt geld in voor projecten die het verblijf in het ziekenhuis voor patiënten aangenamer maken.