• Antonie Bergers (links) en Ellen Hoenderop zijn hélemaal klaar voor de informatieochtend.
• Antonie Bergers (links) en Ellen Hoenderop zijn hélemaal klaar voor de informatieochtend. Foto: Rob Zantinge

Informatieochtend Toon Hermans Huis

Algemeen

TIEL • Het Toon Hermans Huis Rivierenland (THHR), tot voor kort Toon Hermans Huis Tiel, organiseert - samen met Ziekenhuis Rivierenland - komende vrijdag een informatieochtend. Voor Rivierenlanders die geraakt worden door kanker is er in het Toon Hermans Huis aan de Dr. Schaepmanstraat 23 in Tiel een gevarieerd programma, dat van 10.00 tot 12.00 uur duurt.

Het is vandaag (dinsdag) acht jaar geleden dat het Toon Hermans Huis in De Bron aan de Lingedijk in Tiel werd geopend. Sinds oktober 2020 zetelt het THHR in de geheel verbouwde, voormalige gereformeerde kerk. “We zijn klein begonnen en inmiddels uitgegroeid tot deze prachtige locatie”, zegt Ellen Hoenderop, één van de coördinatoren van het THHR.

Wereldkankerdag
“Voor Wereldkankerdag (4 februari, RZ) moesten we iets regelen, dat is gewoon belangrijk. Samen met een aantal collega’s én met steun van het Toon Hermans Huis is dat ook gelukt”, vertelt Antonie Bergers, unitmanager van de oncologische dagverpleging en de kliniek van Ziekenhuis Rivierenland.

“En wij vinden het heel belangrijk om tijdens dit soort dagen de verbinding weer te zoeken”, vult Hoenderop aan. “In de borstkankermaand, oktober, doen we dat ook. We nodigen dan patiënten van het ziekenhuis uit, die bij ons gasten heten. We hebben dan, een beetje in de trant van hoe we het komende vrijdag gaan doen, informatiestands en wat verwenactiviteiten.”

Allerlei activiteiten lagen door de Covid-pandemie drie jaar stil. En corona is nog steeds niet voorbij. “De afdeling waar ik werk was de Covid-afdeling”, aldus Bergers, “dus er was gewoon geen ruimte om wát dan ook te vieren of te herdenken.”
“En onze doelgroep is natuurlijk heel kwetsbaar”, vult Hoenderop aan. “We moesten heel voorzichtig zijn met het ontvangen van gasten. We hadden, ten aanzien van Covid, natuurlijk ook instructies voor onze vrijwilligers.”

Aangrijpend
Antonie Bergers is in Ziekenhuis Rivierenland leidinggevend en zelf niet actief betrokken bij kankerpatiënten. “Maar ik spreek ze natuurlijk wel en dat is aangrijpend”, vertelt ze. “Als je soms hoort hoe schrijnend het is en tegelijk hoeveel kracht die mensen hebben, dan wil je daar ook iets voor doen. Ik denk dat kankerpatiënten een soort oerkracht krijgen om te overleven en ik denk dat je die drang om te overleven heel erg bij ze herkent.”

“Er is een tijd voor en een tijd na de diagnose kanker”, vult Hoenderop aan. “En de periode erna staat vaak veel meer in het teken van bewust genieten, goede dingen doen en afscheid nemen van dingen die geen energie geven.”
“Wat we nu in het ziekenhuis op de afdeling ook zien is dat mensen veel langer met hun gezondheidsklachten doorlopen”, vertelt Bergers.

“Dat ze veel later naar de dokter of het ziekenhuis zijn gegaan en dat ze dus steeds zieker bij ons binnenkomen. We zien echt hele zieke mensen. Dat heeft natuurlijk ook nog steeds met Corona te maken. Mensen moeten een drempel over om de huisarts te bezoeken en lopen er daardoor toch nog maar wat langer mee door. Dat geldt niet alleen voor de oncologische zorg, maar voor álle zorg. En soms zijn er dan ook al minder mogelijkheden om de kanker te behandelen. Dus, gá als je iets voelt, het liefst zo snel mogelijk. En ga ook naar die bevolkingsonderzoeken.”

Komende vrijdag is onder meer de Prostaatkankerstichting present om informatie te geven. Daarnaast mooie vrijwilligersinitiatieven als de Wensambulance en informatie over het buddyproject.

“En een dame komt gezellig de nagels lakken, want dat is ook altijd zo’n fijn rustmomentje. Daarna ga je mooi de deur weer uit”, aldus Ellen Hoenderop. “Je kunt een lekkere handmassage krijgen en wat ook heel leuk is; bezoekers kunnen samen, voor zichzelf of als cadeautje, aan een tafel happystonetjes maken. Die activiteit zorgt ook vaak voor verbinding tussen gasten, waardoor er mooie gesprekken op gang komen. En dat is met name waar wij voor staan: het lotgenotencontact.” 

Meer info op www.thht.nl