• Klazien Kooijman (l) en Molly Verdegaal bij enkele van hun werken in het Tielse Kunstkabinet.
• Klazien Kooijman (l) en Molly Verdegaal bij enkele van hun werken in het Tielse Kunstkabinet. Foto: Marjon de Lange

Expositie in het Tielse Kunstkabinet

tiel • Ze kennen elkaar van schilderles, al jarenlang. Ze deden mee aan het project 'Colorfield Performance' en maakten zo kennis met Cisca van de Riet, één van de initiatiefnemers van het Tielse Kunstkabinet, waar ze nu samen een expositie houden.

Afgelopen zaterdag was de drukbezochte opening van de expositie, die tevoren door de beide dames zelf zorgvuldig was ingericht. Molly woont al een jaar of twintig in Tricht, waar zij een eigen atelier heeft. In het kunstkabinet zijn nu vooral haar getekende portretten te bewonderen, maar ook een greep uit haar olieverfschilderijen. Klazien woont ongeveer twintig jaar in Tiel. Haar tentoonstelling omvat landschappen, regionaal en internationaal, taferelen en hele fraaie portretten van haar vier kleindochters, compleet met hun huisdier. 

Inspiratie

Beide dames halen hun inspiratie uit bijvoorbeeld reizen, al dan niet gezamenlijk. In Molly's atelier in Tricht komen zij op gezette tijden bij elkaar met een groepje kunstenaars. "We werken allen in onze eigen stijl", vertelt Molly. "Er komt soms een gastdocent en we ondernemen kunstreisjes", vult Klazien aan, "zoals hier naar Parijs." Ze wijst op een mooi schilderij met op de achtergrond de Eiffeltoren. Molly ondernam beroepsmatig enige reizen naar Nepal, waar zij voor de Stichting Vrouwen voor Vrouwen werkte aan een project in de gyneacologie. Op de tentoonstelling zijn een paar van haar werken met inwoners uit Nepal te bewonderen. In de werken van Klazien komt vaak het thema 'water' voor. "Ik bewonder Rivierenland en ook Zeeland en Friesland erg. Ik ben namelijk opgegroeid in het droge veengebied."

Expositie

De beide dames exposeerden op bescheiden schaal al eerder. Ze besloten samen een expositie in de galerie in de Tielse Waterstraat te houden. "Dit is een bijzondere plaats", zegt Klazien over het Kunstkabinet. "De initiatiefnemers zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Bij de Colorfield Performance schilderden we op panelen van 122 bij 122 centimeter in de buitenlucht. Zo'n paneel maakten we in één dag en dat bleef dan de hele zomer buiten staan. Dat werd voor het eerst gedaan in Terschelling, daarna in Friesland en afgelopen jaar in Elst." 

Idee

"Een aantal van die panelen werd tentoongesteld hier in het kunstkabinet. Zo kwamen wij op het idee hier een expositie te gaan houden", vertelt Molly. Het Kunstkabinet is een initiatief van vijf Tielse kunstenaars. Zij vullen een lege plek op aan de Tielse winkelpromenade - het voormalige pand van Bonita - en geven zo regionale kunstenaars de kans hun werk te exposeren en bekender te maken bij passanten én het winkelend publiek. Ze bieden de gelegenheid aan allerlei verschillende vormen van kunst. "Nog voor de opening kreeg ik al de vraag van twee voorbijgangers of ik vier portretten wilde tekenen", vertelt Molly. De expositie is zeker de moeite waard en duurt nog tot 26 februari (openingstijden: di.-do. 10.00-13.00 uur, vrij.-za.-koopzondag 13.00-17.00 uur).

Marjon de Lange