• Trots poseert de beoogd burgemeester Hans Martijn Ostendorp op het bruggetje bij het gemeentehuis van de gemeente Buren in Maurik, binnenkort zijn nieuwe werkplek.
• Trots poseert de beoogd burgemeester Hans Martijn Ostendorp op het bruggetje bij het gemeentehuis van de gemeente Buren in Maurik, binnenkort zijn nieuwe werkplek. Foto: Marjon de Lange

Kennismaken met de nieuwe burgemeester van Buren

'Ik zal de hectiek missen'

Hans Martijn Ostendorp, de nieuwe burgemeester van de gemeente Buren, stelt zich graag voor. Op vrijdag 10 maart is zijn officiële benoeming. Tot die tijd maakt hij vast kennis. 

Ostendorp weet wat hem zo ongeveer te wachten staat. Hij bekleedde immers eerder zo'n functie, want van 2009 tot 2017 was hij burgemeester van de gemeente Bunnik. Maar de ene gemeente is de andere niet. Evenwel gaat hij met veel enthousiasme aan de slag.
"Vanaf het eerste moment dat ik deze functie zag dacht ik al dat het echt iets voor mij was", aldus Ostendorp. "Ik las de profielschets en bezocht op een zondagmiddag een deel van de gemeente. Zomaar, op de terugweg van een reisje naar Zeeland, met mijn vrouw. Ik wilde de sfeer proeven. En toen ik in de gemeente rondreed had ik dat gevoel weer: dit is écht iets voor mij."
"Ik houd van dorpse identiteit en dat tref ik hier aan. Ik heb begin oktober 2022 een sollicitatiebrief geschreven", vertelt Ostendorp. Die gaat dan door de selectie, via de commissaris van de koningin en de kabinetschef naar de vertrouwenscommissie van de raad. Op 17 januari viel de beslissing. Een bijzondere dag voor Ostendorp, die nu nog algemeen directeur betaald voetbal van de Doetinchemse voetbalvereniging De Graafschap is. "Ik wist natuurlijk dat de mogelijkheid erin zat. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je het wordt als je ergens naar solliciteert. Hoewel ik voortdurend het gevoel had dat het wel goed zat, was ik toch onzeker. Die middag had ik een vergadering met de raad van commissarissen van De Graafschap. Ik zat daar echt met twee petten op. Aan de ene kant wilde ik me echt nog wel voor hen inzetten, aan de andere kant wist ik dat er wellicht iets in de lucht hing."

Sportief

De Graafschap vatte het nieuws sportief op. "Gelukkig met teleurstelling, maar als algemeen directeur ben je wel het meest misbaar", stelt hij. "Je hebt geen functie in het veld immers." Op dit moment wordt gezocht naar een opvolger. "Ik kan natuurlijk voor overleg gebeld worden." Ostendorp heeft een CDA-achtergrond en startte zijn carrière in het commerciële bedrijfsleven. "Ik kwam per ongeluk in de politiek terecht. Ik had commentaar op de gemeente Aalten, waar ik toen woonde. Ze vroegen of ik het soms beter kon. Zo kwam ik in de gemeenteraad terecht en daarna in het college. Ik was betrokken bij de herindeling van de gemeente Aalten. Uiteindelijk werd ik fractievoorzitter en wethouder."
Ostendorp solliciteerde op de functie van burgemeester in Bunnik. "Na een jaar of acht vroeg mijn vrouw mij wat nu echt mijn ambitie was. Ik antwoordde dat ik iets voor de Achterhoek wilde doen. Snel daarna vroeg De Graafschap mij of ik daar algemeen directeur wilde worden en dat heb ik gedaan. Ik verruilde de zekere wereld van de politiek voor de wilde wereld van betaald voetbal", vertelt Ostendorp.
Hij had er geen spijt van. "Ik stelde dat er weer ruimte moest komen voor talentontwikkeling van de jeugd." De vereniging moest sociaal-maatschappelijk verankerd worden in de Achterhoekse samenleving en de commerciële positie van De Graafschap moest naar een hoger level. In vijfenhalf jaar De Graafschap lukte dat hem. "Ze zitten nu in de top-tien van de jeugdopleidingen en nemen deel in allerlei sociale projecten. "Dat is een kroon op mijn doel: sociale verankering." De businessclub van De Graafschap draait ook volop.

Terugkeer

Tijd voor Hans Martijn Ostendorp om terug te keren naar de politiek. "Er is een parallel tussen voetbal en politiek, maar de hectiek is anders", zegt hij. "Een nederlaag is triest en betrokkenheid is nodig, maar bij De Graafschap moest je meer zelf doen. Bij een gemeente is er meer sprake van georganiseerde hectiek. Veel is al geregeld." Hectiek vindt hij wel leuk. "Ik ben op mijn best als er hectiek is." Hij kent de bestuurlijke geschiedenis van de gemeente. "Buren en Bunnik liggen natuurlijk niet zo ver uiteen." Hij heeft zich voorbereid en gaat er vol enthousiasme tegenaan. Maar nu nog niet voor honderd procent. "Eerst zorgen dat ik mijn tijd met De Graafschap goed afrond, daarna hier op huizenjacht. Dat is een vereiste. Bovendien wil ik wonen tussen de mensen waarmee ik werk."

'Eerst de gemeente leren kennen, kennismaken met de mensen en de kernen'