•  Het RAR presenteerde de nieuwe projecten vrijdag.
• Het RAR presenteerde de nieuwe projecten vrijdag. Foto: Jikke Göbel

RAR is op zoek naar 'verhalenvangers'

tiel • Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) presenteerde vrijdag twee nieuwe Cultuur- en Erfgoedpact projecten: De MET (Mobiele Erfgoed Tentoonstelling) en 'Sprekende Herinneringen', dat draait om het vastleggen van de verhalen die leven in Rivierenland.

De MET bestaat uit een viertal modulaire presentatiedelen, waarmee instellingen een tentoonstelling kunnen opbouwen op (binnen)locaties. De samenstelling van de tentoonstelling bepalen ze zelf. Met de MET brengen zij het erfgoed bij de mensen op locatie.
Het tweede project is 'Sprekende Herinneringen'. Daarmee wil het RAR de verhalen van personen die leven of werken in het Rivierenland vastleggen en zo de historie bewaren voor latere generaties. Er zijn al veel verhalen opgeschreven, maar nog meer zitten er in het hoofd. Die verhalen zijn de moeite van het bewaren waard. Om dat te doen zoekt het RAR 'verhalenvangers' om de mensen in de regio die deze verhalen willen vertellen te interviewen en de verhalen vast te leggen, op schrift, audio of video.
Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Rivierenland en van persoonlijke verhalen geniet, is een geschikte verhalenvanger en kan zich aanmelden. Het RAR zorgt voor een interviewcursus en begeleidt de verhalenvangers bij het interviewproces; van een verteller zoeken tot en met het schrijven van het verhaal.
Kijk voor meer informatie op www.erfgoedpactrivierenland.nl