• Angela Smulders geeft Oekraïense vrouwen uit het chaletpark Nederlandse les.
• Angela Smulders geeft Oekraïense vrouwen uit het chaletpark Nederlandse les. Foto: Rob Zantinge

Oekraïense vrouwen bedanken Maurik

maurik • In dorpshuis 't Klokhuis in Maurik vond donderdag een bijzondere avond plaats. Inwoners van Maurik en Oekraïense vrouwen, die vanwege de oorlog hun land zijn ontvlucht, ontmoetten elkaar. De bijeenkomst, met door de vluchtelingen bereide hapjes, was georganiseerd door de gemeente Buren.

Gemiddeld twintig vrouwen krijgen, dankzij een samenwerking van de gemeente Buren met ROC Rivor, sinds half september van docent Angela Smulders elke donderdag in het gemeentehuis les in de Nederlandse taal. Vanuit de gevluchte Oekraïense vrouwen ontstond het idee om de inwoners van Maurik tijdens de ontmoetingsavond te bedanken.
"Het zijn werkelijk fantastische mensen", aldus Smulders. "Zo gedreven, zo hoopvol en nooit ziek. Wat je wel heel erg merkt is dat ze heel erg 'afwezig' zijn als er iets is gebeurd. Ze zijn met hun hoofd gewoon midden in de oorlog. Ze zitten soms, aan het begin van de les, ook echt te huilen. Dan hebben ze iets naars ervaren. Maar ze komen wél."
De vrouwen komen volgens Angela Smulders uit verschillende delen van Oekraïne. "Ze kennen elkaar ook niet. Er zitten hier wel bijvoorbeeld twee zusjes en veel moeders met dochters. Het is een hoopvol volk", zegt Smulders. "Ze willen ook allemaal terug natuurlijk, maar ze willen Nederlands leren zolang ze hier zitten. Het zijn ook hele trotse mensen en 85 procent van de vluchtelingen werkt hier, vaak in de fruitteelt of in de logistiek. Wát ze doen boeit ze niet zo, als het maar betaalt, want ze willen per se werken en zelf geld hebben. Ze willen níet hun hand ophouden."

Toespraak

"Wij willen een toespraak houden namens de bewoners van het chaletpark", aldus Olga en Anastasia, donderdagavond in dorpshuis 't Klokhuis. "Het menselijk leven is zo onvoorspelbaar, dat wij ons niet konden voorstellen dat het lot ons naar het gastvrije Nederland zou brengen. Deze reis was helaas niet gepland, maar gedwongen. Ieder van ons had zijn eigen huis, familie, vrienden en zijn favoriete werk. We leefden gelukkig, vierden feestdagen, verjaardagen en hadden een mooi leven. Maar de oorlog kwam bij ons thuis", aldus de vrouwen. "Op 24 februari begon Rusland een volledige invasie in Oekraïne. Miljoenen Oekraïeners werden gedwongen hun huizen te verlaten en wel om de belangrijkste reden: het redden van levens van hun kinderen, kleinkinderen, ouders en andere familieleden."

Hele leven in één koffer

"De weg vanuit Oekraïne was voor iedereen anders, maar het was erg moeilijk, omdat niemand van ons zijn hele leven in één koffer kon stoppen. En wij ons geboorteland, ons huis, waar wij geboren zijn, opgroeiden en gelukkig leefden, niet wilden verlaten. En nu, door het lot, bevinden wij ons hier in Nederland, in het prachtige Maurik. We voelden en zagen uw zorg, medeleven en ongelooflijke steun. Wij willen jullie allemaal en ieder van jullie afzonderlijk oprecht bedanken: de Nederlandse regering, de gemeente Buren, alle vrijwilligers en medewerkers die ons omringden met aandacht, warmte en liefde. Zij voorzagen ons van de meest noodzakelijke huisvesting met alle voorzieningen, kleding, schoenen, enzovoort. Speciale dank aan jullie voor de zorg voor onze kinderen, die naar Nederlandse scholen gaan, waar zij met gratis vervoer naartoe worden gebracht. Elke week organiseren vrijwilligers een knutselclub voor hun, waar kinderen zich ontwikkelen en vaardigheden leren. Wij spreken onze grote dankbaarheid uit voor de organisatie van het onderwijs in de Nederlandse taal. Bedankt voor interessante evenementen, beurzen, voor de vele mooie cadeaus die onze kinderen en wij van jullie gekregen hebben. Hier in Nederland zagen we een vredige, stille lucht, we kunnen tot rust komen, studeren, werken, vertrouwen hebben in de toekomst van onze kinderen. Wanneer Oekraïne deze oorlog wint en wij naar ons geboorteland terugkeren, zal een stukje liefde voor uw land, voor Maurik en voor jullie altijd in ons hart blijven. Jullie zijn oprechte, vriendelijke en gastvrije mensen. Hartelijk bedankt voor alles."

Rob Zantinge