• Wethouder Frank Groen nam meteen een kijkje: "We gaan een plan maken, die kolken moeten gewoon allemaal zakken."
• Wethouder Frank Groen nam meteen een kijkje: "We gaan een plan maken, die kolken moeten gewoon allemaal zakken." Foto: Rob Zantinge

'Die kolken moeten gewoon zakken'

tiel • De aanhoudende regen en een slechte afwatering zorgen ervoor dat diverse straten in Tiel blank komen te staan. De wateroverlast is het ergst in onder meer de Leeuweriklaan, de Meeslaan en de Gruttostraat. Ook verderop zorgt het regenwater voor problemen.

"Het zijn gewoon sloten", zegt meneer Van Lith, die in de Leeuweriklaan woont. "En dit gebeurt regelmatig. Neem maar een roeiboot mee, als je komt kijken. Het water kan gewoon niet weg. De drainering helpt niet, want die loopt dicht door bladeren."
Een dame die donderdagochtend haar hond uitlaat in de Meeslaan zegt dat het verderop in de wijk hetzelfde probleem is. De dame met hond heeft ook al een nat pak opgelopen, omdat er iemand door het water reed en zij niet tijdig aan de kant kon springen.

Wethouder neemt poolshoogte

Verantwoordelijk wethouder Frank Groen is ter plekke goed bekend. Zijn opa en oma hebben in de Leeuweriklaan gewoond, maar vroeger was van wateroverlast geen sprake, zegt Groen. Hij las het probleem op de website van Het Kontakt en ging donderdagmiddag poolshoogte nemen. Hij maakte een rondje door de wijk en zag vrijwel meteen wat het probleem is.
"Je ziet dat de straat afwatert naar een drempel", wijst Groen, die net zijn auto in een - drogere - parkeerhaven van de Leeuweriklaan heeft geparkeerd. "Op zích is dat goed, dus hij ligt onder afschot, maar als je bij de kolken komt dan ligt daar een veel te hoge stoeprand voor."

Stoeprand te hoog

"Kijk, hier wordt het gewoon een zwemparadijs, want het water verzamelt zich hier omdat die stoeprand veel te hoog is", aldus Groen. "Dus als die nou gewoon zakt en die kolk gaat meezakken, zodat-ie op straatniveau komt, dan loopt het er hier zó in. Verderop heb ik een mevrouw gesproken en daar is ‘t hetzelfde probleem."

Plan maken

"Ik heb daarnet de uitvoerder al aangesproken en we moeten gewoon als de sodemieter zorgen dat die stoepranden gaan zakken en gewoon die kolken twintig centimeter naar beneden halen. Ik heb het tegen die mevrouw ook al gezegd: We gaan er gelijk mee aan de slag, we gaan een plan maken en die kolken moeten gewoon allemaal zakken."

Rob Zantinge