• Gérard Wolthaar in zijn museum met een model van de Renault Alpine A110, waarmee Jean-Claude Andruet en navigator 'Biche' in 1973 de eerste Rally van MKonte Carlo wonnen.
• Gérard Wolthaar in zijn museum met een model van de Renault Alpine A110, waarmee Jean-Claude Andruet en navigator 'Biche' in 1973 de eerste Rally van MKonte Carlo wonnen. Foto: Rob Zantinge

Gérard Wolthaar runt thuis in Zoelen het World Rally Museum

Algemeen

ZOELEN • Je verwacht het niet, maar naast een woning in Zoelen - in een garage - zetelt een bijzonder museum: het World Rally Museum. Het museumpje huisvest de bijzondere collectie miniatuur-rallyauto’s, eigendom van Gérard Wolthaar. Naast schaalmodellen zijn in het museum rallyoveralls, rallyboeken, rallyschildjes en andere verzamelwaardige rallyspullen vanaf 1973 tot nu te zien.

Hoe het voor Wolthaar allemaal begon? “In 1975 zag ik op tv, in de sneeuw, de beroemde Rally van Monte Carlo. Die rally, die trouwens komend weekend weer start, vond ik zó gaaf”, aldus Gérard Wolthaar.

De rally heet formeel Rallye Automobile de Monte-Carlo. Het autosportevenement wordt aan de Franse Rivièra gehouden, in en rond het vorstendom Monaco. De eerste editie was al in 1911. Tussen 1973 - dit jaar precies vijftig jaar geleden - en 2008 was de wedstrijd een onderdeel van het wereldkampioenschap rally. Van 2009 tot en met 2011 was de Rally van Monte Carlo een onderdeel van de Intercontinental Rally Challenge, maar elf jaar geleden keerde de wedstrijd terug op de WK rallykalender.  

Schaalmodel Datsun 240
Gérard kreeg de smaak te pakken. “Ik ben destijds een beetje gaan rondkijken. Je koopt eens een tijdschrift en een vriend van me was bezig met het bouwen van een schaalmodel, een Datsun 240 van schaal 1 op 24”, vertelt hij. “Sindsdien is het eigenlijk begonnen. In eerste instantie is het een autootje bouwen en nóg eens eentje bouwen... Ik was destijds twaalf of dertien en toen had je bouwdozen van 1:24. Ik ben daarmee meteen op de rallytoer gegaan.”

“In tijdschriften stonden toen gewoon de adressen van rallyrijders, dus kon je een brief naar Kenia sturen. Of naar Duitsland. Shekhar Mehta uit Kenia was toen de koning van de safari en ook het adres van Walter Röhrl stond er in. Op die brieven kwam eens een envelopje terug met een handtekening of een kaart. Ook een keer een rallyschild. Zó ging dat rollen.”

Wolthaar is zelf geen rallyrijder. Ook niet geweest. “Ik heb één keer genavigeerd, puur om het spelletje van binnen te zien. Ik heb nooit de financiën gehad om het zelf te doen. Maar goed, ik had de passie in het verzamelen en dat is een beetje uit de hand gelopen. Je begint met één schild en nu hangen er 202. Ik heb inmiddels zelfs een stuk auto, de starnummers van de deuren, overalls, helmen; ik zou niet kunnen bedenken wat er níet is.”

Van 1:24 naar 1:18
Wolthaar verzamelde in eerste instantie álles wat met rallyrijden te maken heeft, maar hij stapte daar al snel vanaf. “Ik ben toen gaan dimmen naar het WK, want anders was het niet meer bij te benen”, zegt hij. “Schaal 1 op 24 lag in 2010 helemaal op z’n gat en toen kwamen de fabrikanten met nieuwe spullen.”

“Toen ben ik gaan kijken of schaal 1 op 18 voor mij interessant was. Ik heb een paar nachten wakker gelegen en uiteindelijk de beslissing genomen. Ik had op dat moment honderd modellen 1 op 24 staan, ben toen alle autootjes gaan verkopen en ik ben 1 op 18 terug gaan kopen, gaan bouwen en vérbouwen.”

“Inmiddels staan er ruim tweehonderd, die dus een maat groter zijn. En dat kost veel meer ruimte. Mijn vrouw heeft dit huis gekocht en gezegd: De garage is voor jou, daar moet je het mee doen. Dat is veertig vierkante meter en daar kunnen heel veel autootjes in. Maar je loopt tegen allerlei spullen aan.”

“Tegenwoordig heb je Facebook en Instagram en dan is er een Engelse reporter die denkt: Ik heb nog een halve Subaru liggen waar ik vanaf wil; weet er iemand in Nederland een adres waar je dat kan laten zien? Dan duiken daar rallyvriendjes van mij bovenop en die roepen: Dat moet naar Gérard. Het gaat om een zijkant, niet 1 op 18 maar 1 op 1”, lacht Wolthaar. 

Iconisch
“Als de Finse rallyrijder Tommy Mäkinen crasht in Argentinië en je hebt de deuren van die auto... Dat is iconisch. Er zit ook een bumper bij én een voor en een achterportier, evenals de overall van de navigator. Dat is gewoon uniek. Er waren wel tien vriendjes van me die op Facebook zeiden: Dat moet naar Zoelen. Om het spul hier te krijgen kostte me slechts een kratje bier.”

Info
Gérard Wolthaar ontvangt in zijn World Rally Museum niet heel veel bezoekers. “Jaarlijks een paar handen vol”, zegt hij. Meer informatie over het kleine, maar unieke museum geeft Wolthaar via telefoonnummer 06 650 444 625 of via info@world-rally-museum.com

Rob Zantinge