• De prijswinnaars werden tijdens de nieuwjaarsreceptie in het zonnetje gezet.
• De prijswinnaars werden tijdens de nieuwjaarsreceptie in het zonnetje gezet. Foto: Ellis Frans-Kapma

‘Buren klaar voor bruisende toekomst’

Algemeen

MAURIK • “Het nieuwe jaar kent veel uitdagingen, maar wij zullen met elkaar oplossingen vinden.” Dat zei burgemeester Josan Meijers in haar nieuwjaarstoespraak. “Buren is klaar voor een bruisende toekomst!” Zulk optimisme doet denken aan de gevleugelde woorden ‘wir schaffen es’ van de Duitse oud-bondskanselier Angela Merkel.

De raadszaal in het gemeentehuis te Maurik was vorige week maandag ouderwets druk, want deze was gevuld met zo’n tweehonderd inwoners. Zij brachten een toost uit op die verwachting en natuurlijk ook op de aanwezige vrijwilligers, die genomineerd waren voor de Buurzaamheidsprijs, de Vrijwilliger van het jaar en de Kanjer van Buren. De winnaars kregen onder meer een oorkonde en een geldbedrag, waarbij de Burense stadsdichter - Fred Eggink - een gedicht voordroeg.

Veerkracht
Burgemeester Meijers refereerde in haar toespraak aan het feit dat, begin 2020, het nieuwe college en de nieuwe raad waren geïnstalleerd en dat men al snel te maken kreeg met de coronapandemie. “Het werd een zoektocht om een nieuw evenwicht te vinden in het beschermen van zwakkere mensen en daarbij het leven door te laten gaan. Het was een ingewikkelde tijd, maar de grote veerkracht van iedereen zorgde voor slimme oplossingen, zoals video-vergaderen via FaceTime. Er zijn natuurlijk fouten gemaakt, maar we hebben ook geleerd van de pandemie”, aldus waarnemend burgemeester Meijers.

De uitdagingen zijn vandaag de dag heel groot, zo signaleerde de burgemeester. “We worden geconfronteerd met een oorlog in Europa en de gevolgen van dien. Nare, mensonterende ontwikkelingen die ook het leven in Buren hebben geraakt. Driehonderdvijftig Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in de gemeente. Geweldig hoe gastvrij zij hier ontvangen zijn!” 

Over de asielzoekers, die tijdelijk in een vleugel van het gemeentehuis werden, ondergebracht zei ze: “Overal in ons land moest crisisnoodopvang worden geregeld, ook in Buren. En Buren heeft laten zien dat wij voor elkaar zorgen, ook als het moeilijk is.”

Grote uitdagingen
“Voor veel meer mensen is het leven niet gemakkelijk”, aldus Meijers. Ze somde de belangrijkste uitdagingen op: “Naast oorlogen is er het nijpende woningtekort, de energieproblematiek en daarmee samenhangend klimaat en duurzaamheid. En als vierde: leefbaarheid, gezondheid, natuur en stikstof.”

Ze ging op alle punten dieper in. “We hebben een bloeiende economie, maar te weinig arbeidskrachten. Ook voor arbeidsmigranten en vluchtelingen moet passende woonruimte beschikbaar komen.” En over de energiecrisis. “We schrikken enorm van de gestegen energieprijzen, worden er zuinig door, doen dikke truien aan, isoleren onze huizen. En kamers die we niet gebruiken verwarmen we niet. Maar dat is niet genoeg. We moeten absoluut nog slimmer en sneller gaan handelen. En meer nieuwe en duurzame vormen van energie zien te vinden, ter wille van het klimaat.”

Balans
Ook benadrukte ze de urgentie om een nieuwe manier te vinden om tot een betere balans tussen natuur en welvaart te komen. “We verwachten goedkope producten, ook uit het verre buitenland en het liefst aan huis bezorgd. Het voelt alsof we daar recht op hebben, maar onze gezondheid en de natuur lijden eronder. Eén voorbeeld: als er te weinig bijen zijn worden onze fruitbomen niet meer bestoven. En we weten als geen ander wat dat betekent in de Betuwe.”

Ook de stikstofcrisis roerde ze aan: “Ik ben trots op onze boeren; we moeten samen naar oplossingen zoeken. Veranderen is moeilijk en daar moeten we elkaar dan ook bij helpen.”

Meijers tenslotte: “Al deze belangrijke vraagstukken betreffen ons allemaal, maar ik durf te zeggen: we kunnen ze aan, we kunnen ze oplossen.” Veel tijd heeft deze burgemeester daar zelf niet meer voor, want over twee maanden geeft zij het stokje door aan haar opvolger.

Ellis Frans-Kapma