• Op de plas, beter bekend als de Put, zijn vaak verschillende eenden te zien.
• Op de plas, beter bekend als de Put, zijn vaak verschillende eenden te zien. Foto: Fieke Vos

Natuurexcursie in Burens natuurgebied Tichelgaten

Algemeen

BUREN • Natuurorganisatie IVN West-Betuwe organiseert op zaterdag 21 januari haar eerste excursie van dit nieuwe jaar: een wandeling door het bijzondere natuurgebied Tichelgaten bij Buren. Iedereen is welkom bij de wandeling, die van 14.00 tot 16.00 uur duurt. Deelname is gratis. 

Onder leiding van natuurgidsen maken de deelnemers een korte wandeling, waarin ze meer te weten komen over het ontstaan van dit bijzondere gebied, de diverse bomen en de vogels.

Nat gebied
De Tichelgaten is een overwegend nat gebied met veel verschillende grondsoorten en schoon kwelwater. Er werd ooit klei afgegraven voor baksteen en dakpannen. In dit natte gebied horen verschillende bomen thuis. Hoe herken je ze? Wat leeft er op, in en onder de bomen? Er zijn vast ook de nodige vogels te horen en ontdekken, nu de bomen geen blad hebben. Op de plas, beter bekend als de ‘Put’, zijn meestal verschillende eenden te zien.

De wandeling vertrekt vanaf het toegangshek aan de Hennisdijk in Buren, schuin tegenover de begraafplaats. Daar is een kleine parkeerplaats. Rijd vanaf Buren richting Geldermalsen. Ga voor bouwbedrijf Van Kessel rechts de Hennisdijk op. Na dit bedrijf zie je tegenover de begraafplaats de kleine parkeerplaats. Daar is de ingang naar natuurgebied Tichelgaten.

Goede wandelschoenen
Aanmelden vooraf is prettig: gwg@ivnwestbetuwe.nl. Het kan tijdens de wandeling nat, glibberig en modderig zijn, dus goede wandelschoenen worden aanbevolen, evenals een loep of verrekijker.
Meer informatie over deze wandeling geeft Fieke Vos, IVN- natuurgids, via gwg@ivnwestbetuwe.nl