• Gitaarvirtuoos Harry Sacksioni viert zijn vijftigjarig optreedjubileum ook met een anekdotenboek.
• Gitaarvirtuoos Harry Sacksioni viert zijn vijftigjarig optreedjubileum ook met een anekdotenboek.

Harry Sacksioni jubileert met anekdotenboek

lienden • Gitaarvirtuoos Harry Sacksioni treedt al 53 jaar op en woont even lang in Lienden. Nou ja, tussen Lienden en Ommeren, middenin de weilanden. Hoe komt de geboren Amsterdammer hier terecht? 

"In mijn beroep is het altijd druk", zegt Sacksioni. "Het is fantastisch om op te treden met zoveel mensen, die op je afkomen. Maar het is ook heerlijk om terug te rijden, de rust in." Op zijn negentiende kocht hij hier een boerderijtje. "De Betuwe ligt natuurlijk mooi centraal." Zijn boerderij - "met eensteens muren en geen dubbel glas" - heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een prachtig nieuwbouwhuis met een studio. Daar woont hij samen met zijn partner, met wie hij een dochter en een zoon kreeg.

Anekdotenboek

Harry Sacksioni markeert zijn vijftigjarig optreedjubileum, uitgesteld door de coronacrisis, met de publicatie van zijn anekdotenboek. In dit boek, met als titel 'Dat kunnen ze allemáál wel zeggen…', verhaalt hij zijn bijzondere belevenissen als topgitarist. Op ruim 170 pagina’s schrijft hij bijvoorbeeld over ontmoetingen met bekende figuren als Leonard Bernstein en Herman Brood én zomaar gebeld worden vanuit de ruimte door astronaut André Kuipers. "Ik heb ontzettend veel meegemaakt", zegt Sacksioni. "Talloze mooie dingen zijn zomaar naar mij toegekomen. Daar kijk ik vaak met verbazing naar. Ik had ook nog nooit een boek geschreven en dat verkoopt nota bene als een gek. Geweldig dat je mag bestaan van je hobby."

Ziggo Dome

Wat is het hoogtepunt in zijn carrière? "Mijn leven is een aaneenschakeling van hoogtepunten, maar het leukste vond ik het optreden in april vorig jaar in de Ziggo Dome, waar ik met één gitaartje voor 16.000 mensen speelde. Dat was zó bijzonder."
Harry Sacksioni kreeg zijn eerste gitaar op zijn elfde en schreef op zijn dertiende zijn eerste orkestcompositie. In zijn tienerjaren speelde hij in diverse bandjes, waarvoor hij ook de muziek schreef. In zijn eerste soloplaat had de platenmaatschappij overigens maar weinig vertrouwen en perste slechts duizend exemplaren. Tot Sacksioni’s eigen verbazing werden er in no time 200.000 van verkocht.

Bekende artiesten

Hij speelde met en componeerde voor tal van bekende artiesten, zoals Ramses Shaffy, Liesbeth List, Frank Boeijen, Youp van 't Hek, Leoni Jansen, Freek de Jonge en Raymond van het Groenewoud. Hij werkte bovendien tien jaar samen met Herman van Veen. Sacksioni trad ook in vele buitenlanden op en hij kreeg tal van onderscheidingen. Zo werd, tijdens een optreden in 2009 in Tiel, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek.
In deze omgeving treedt hij binnenkort, op vrijdag 10 februari, met zijn nieuwe soloprogramma op in theater De Poorterij in Zaltbommel.

Ellis Frans-Kapma