Schattig Ommeren

Spectaculair nieuws uit Ommeren. Er ligt daar een schat in het bos. Een miljoenenschat. Kisten vol juwelen, horloges, munten, briljanten en diamanten. Al die kostbaarheden zouden de Duitsers in het laatste oorlogsjaar uit een gebombardeerde bank in Arnhem geroofd hebben. Ze begroeven deze oorlogsbuit in Ommeren onder een populier, zo wil het verhaal. En nu, bijna tachtig jaar later, is er een schatkaart opgedoken, waarop een Duitse soldaat precies heeft aangegeven waar die schat verstopt is. De landelijke pers dook er bovenop. Ligt die schat er eigenlijk wel? Geen krant die het wist. 

Daarom ging ik zelf op onderzoek uit en vroeg het aan de gepensioneerde professor Diederic Kleiacker, internationaal befaamd als schatkaartoloog. Hij gaf een helder antwoord. De Ommerense schat bestaat helemaal niet. Die zogenaamde Duitse kaart is nep. Kleiacker herinnert zich die schets nog uit zijn jeugd, toen hij bij de padvinderij zat. Ze hielden toen een speurtocht in het Ommerense bos met precies diezelfde kaart. Hij vermoedt dat zijn akela die tekening heeft gemaakt. Tijdens die speurtocht heeft padvinder Kleiacker toen wel wat gevonden bij die bewuste boom. Een roestige fietsbel. Hij vermoedt dat de Duitsers op die plek een gestolen fiets hebben begraven. Hij is een paar maanden later in zijn eentje weer gaan graven in de hoop de hele fiets te vinden. Dat is niet gelukt. Wel trof hij tot zijn grote verrassing een horloge in de kleibodem aan. Veel graafwerk was daar niet voor nodig, want het klokje tikte nog. Volgens onderzoek van de professor is het hoogst waarschijnlijk dat Baron van Brakell, die ooit het halve Ommerense bos bezat, dit zakhorloge van onverwoestbare kwaliteit tijdens een amoureuze wandeling met zijn geliefde Albertina heeft verloren.

Kleiacker heeft de bel en het horloge nog altijd in zijn bezit, hoewel hij weet dat dit in feite illegaal is. Hij wil er nu van af, hij zet ze op Marktplaats. De professor: “Ik ben in ons land en ver daarbuiten de enige schatkaartoloog van naam. Desondanks heeft geen enkele journalist me in al die jaren benaderd. Ze zijn drukker met figuren als Matthijs van Nieuwkerk. Ach, denk ik dan, trek het je niet aan. De wereld draait toch wel door. Waarom zouden we ons bekommeren om Ommeren?”

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)