Mantelzorger José schrijft boek over leven met moeder met Alzheimer

rhenoy • Tot het eind was José mantelzorger van haar moeder. Een kleurrijke vrouw die haar de spiegel van dementie voorhield. 'Leef in het nu', was de boodschap. 

José schreef er een boek over, verhalen over de alledaagse blijmoedige rauwheid van het leven met een moeder met Alzheimer. De tragikomische rafelrandjes komen voorbij.

Druk met anderen, zorgen voor iedereen die op je pad komt en vol energie allerlei uitdagingen aangaan. Bepaalde rollen die we onszelf aanmeten of waar we ingroeien ontstaan niet zomaar. We krijgen ze door de manier waarop we in het leven staan en de mensen om ons heen. De familie die dichtbij ons staat en door omstandigheden ons een identiteit geven.
José ontdekte haar plek tientallen jaren nadat het mantelzorgtraject begon door een familieopstelling. Het gaf haar inzicht en bewustzijn in hoe ze in het leven staat en hoe ze verder haar levensweg kan bewandelen. De valkuilen werden zichtbaar, herkenbaar en kunnen nu worden ontlopen. "Wie ben jij dan van mij?", vroeg haar moeder wanneer ze op bezoek kwam bij Linge's Zorglandgoed in Rumpt.

Meer dan moeders dochter

José was haar moeders dochter, maar achteraf bekeken veel meer dan dat. Maar of dat een gezonde situatie is vraagt José zich nu af. De proloog van het boek begint in 1948, ver voordat de schrijfster zelf geboren werd. Maar het bleek dat wat toen gebeurde al invloed had op alles dat daarna zou komen. "Pas op het moment dat je bepaalde patronen herkent, kun je ze doorbreken. Kun je op zoek naar hulp als dat nodig is, en kun je vooral grenzen trekken. Aangeven tot hoever het gezond is om hulp aan te bieden. Overmatig zorgen voor mensen is bewonderenswaardig maar niet gezond, we hebben allemaal ook onze eigen tijd nodig."
Ze hint daarbij ook naar het vroegtijdig signaleren van een burn-out, ook een veelvoorkomende diagnose op dit moment. Ook bij mantelzorgers en zorgprofessionals, die allemaal gemotiveerd zijn om te helpen.
Het boek wordt ook wel 'een hart onder de riem voor alle mantelzorgers genoemd'. Dit omdat veel mensen de situaties die José beschrijft zullen herkennen als ze zelf voor iemand zorgen. De eerste recensies die binnenkwamen waren allemaal in dezelfde trant. De ervaringstips, vol herkenbare situaties en vlot beschreven worden gewaardeerd.
Er wordt duidelijk iets blootgelegd in het boek dat nog weleens onbesproken blijft. José is sinds juni 2022 parttime sociaal werker bij Welzijn West Betuwe en runt daarnaast nog steeds haar eigen praktijk als systemisch coach. Trajecten voor ondernemers en particulieren.