• Vrijwilligers van de BAKfiets bereiden een maaltijd.
• Vrijwilligers van de BAKfiets bereiden een maaltijd. Foto: aangeleverd

's Heeren Loo kookt voor mensen met weinig geld

tiel • Er zijn, ook in Tiel, steeds meer dak- en thuislozen en mensen die 't moeilijk hebben om de touwtjes aan elkaar te knopen. Daarom sloegen 's Heeren Loo en Project de Bakfiets de handen ineen. 

Project de BAKfiets biedt wekelijks maaltijden en essentiële spullen, zoals winterkleding en toiletartikelen, aan mensen met minimale middelen. De maaltijden worden bereid door vrijwilligers van Innatura zorgboerderij De Kei en cliënten van 's Heeren Loo op dagbestedingslocatie De Batouwe.
Het project BAKfiets wil mensen die graag bij de maatschappij betrokken willen worden verbinden met mensen die meer bij de maatschappij betrokken mogen worden. Of te wel, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verbinden met daklozen en mensen met minimale middelen. Daarnaast willen ze voedselverspilling tegengaan door voedsel over te nemen en in te zetten voor de BAKfiets. Jan Treffers, manager zorg bij de Batouwe, twijfelde geen moment over het aangaan van de samenwerking. "Mensen verbinden, inclusiviteit en samen bijdragen aan maatschappij zijn waarden die bij 's Heeren Loo hoog in het vaandel staan", zegt hij. "Met deze samenwerking kunnen wij hier een bijdrage aan leveren. Daarnaast is het een fantastische opdracht voor de cliënten om samen te koken en te bakken én nieuwe dingen te leren."
Elke vrijdag komen twee vrijwilligers van de BAKfiets naar de Batouwe om daar in de keuken maaltijden te maken. Cliënten van 's Heeren Loo helpen, onder leiding van begeleiders, met koken en bakken of het snijden van groenten. Ook sluiten enkele cliënten aan bij het wegbrengen van de maaltijden in het centrum van Tiel. Op de Batouwe werken zo'n veertig volwassenen en senioren met een verstandelijke beperking die graag de handen uit de mouwen steken. De Batouwe is een arbeidsmatige dagbesteding, waar cliënten aan de slag kunnen met montage, keramiek of in de hout- en tuingroep. De dagbesteding is onderdeel van 's Heeren Loo. Website: www.sheerenloo.nl