• Koor Fruitig Geflip(t) is al zestien jaar actief.
• Koor Fruitig Geflip(t) is al zestien jaar actief. Foto: Aangeleverd

Koor Fruitig Geflip(t) nog te onbekend

Algemeen

LIENDEN/TIEL • ‘Het gezelligste en grootste smartlappen en levensliederenkoor van de Betuwe’, Fruitig Geflip(t), is al zestien jaar actief. Toch is het koor bij veel streekgenoten nog tamelijk onbekend. Wat koorlid Piet de Geus en voorzitter/dirigent Harry Geijtenbeek betreft komt daar verandering in.

“Het koor is opgericht door een paar dames die in Tiel het Smartlappenfestival organiseerden”, vertelt Harry Geijtenbeek. “Vanuit die gedachte hebben ze gezegd: We organiseren wel een festival, maar we hebben zelf geen smartlappenkoor. Dus die zijn bij elkaar gekomen en ze hadden in een mum van tijd 35 koorleden. Ik ben er een jaar later bij gekomen. Die drie dames stopten toen, omdat het hen teveel werd. Ik heb het van ze overgenomen, samen met iemand anders - onze secretaris - die er vanaf het begin bij zit.”

Eén grote familie
“Wij waren eerst lid van een koor in Maurik, maar dat is ter ziele gegaan”, vertelt de 82-jarige Piet de Geus, net als zijn even oude echtgenote, in Fruitig Geflip(t) zingt. “En we wilden, net als andere leden, wel blijven zingen. Ik ben in principe geen verenigingsmens, maar dit koor is geweldig, één grote familie. We hebben bijna vijftig leden. Ik benader de verzorgingshuizen. Dat doe ik met liefde, want als díe mensen er plezier in hebben als wij komen zingen, dan hebben wíj dat ook. We treden dan altijd met zo’n 35 man op. Zo zingen we komende woensdag in het Vrijthof in Tiel en daar verheug ik me op.”

Op een feest zingen
Toch wil Piet de Geus meer dan alleen zingen in verzorgingshuizen. “Nu zingen we in Wageningen, in Geldermalsen zijn we geweest, ik heb nog twee boekingen voor De Valentijn in Maurik... Maar ik wil eens wat meer, op een feest zingen bijvoorbeeld. Ik bel ook wel met verzorgingshuizen en dan zeg ik: We zijn het grootste smartlappenkoor in de Betuwe. En dan is het: O, nooit van gehoord. Dat steekt me.”

“Piet is zeer actief met het benaderen van verzorgingshuizen”, zegt voorzitter en dirigent Harry Geijtenbeek. “Soms hebben we gewoon té veel optredens in verzorgingshuizen, want daarnaast - in het voorjaar en ‘s zomers - hebben we festivals. En de woensdagavond in het Oosthonk in Tiel willen we aanhouden als repetitieavond. De festivals komen bij mij binnen. Komende zomer gaan we naar een landelijk bekend festival in Grave. Daar schrijven tweehonderd koren op in en dan moet je maar afwachten of je ingeloot wordt.”

Ingeloot
“We hebben net bericht gehad dat we ingeloot zijn. Vorig jaar zijn we in Breda geweest en in Rotterdam, in Hoogvliet. Het is allemaal wel heel leuk. Er zijn koorleden bij van tachtig-plus, dus moet je er ook rekening mee houden dat het wel vol te houden is.”

“Wij zijn ook boven de tachtig, maar de enigen die nog niet met een rollatortje lopen”, voegt Piets echtgenote er lachend aan toe. Fruitig Geflip(t) heeft zelfs een lid van 86 jaar.

Ups en downs
“We hebben ups en downs gehad, dat het qua sfeer even iets minder was”, zegt Geijtenbeek. “Dan kreeg je een groepje binnen een groep, maar al een aantal jaren hebben we dat gelukkig niet meer. Vorige week is ons een lid ontvallen. Hij was pas 75. Zijn partner zegt ook dat we eigenlijk één grote familie zijn en dat probeer ik wel te bewerkstelligen.”

“Woensdagavond in Het Oosthonk is gezellig. We zingen leuke liedjes uit een repertoire van zo’n 125 nummers, maar de leden moeten het wel als een soort ontspanning zien.”

Levensliederen
“We zingen niet alleen smartlappen, maar ook levensliederen”, voegt Piet de Geus eraan toe. “We zingen bijvoorbeeld ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen. Daar kan ik wel emotioneel van worden.” ‘Hallelujah’ zong het koor woensdag ook bij de crematie van het overleden koorlid.

“Maar we zingen bijvoorbeeld ook Het Dorp van Wim Sonneveld en liedjes van Frans Duijts”, vertelt Geijtenbeek verder. “Voorheen zongen we met muzikanten, maar tegenwoordig met muziekbanden.”

Meer informatie over het koor is te vinden op de website www.fruitig geflipt.nl

Rob Zantinge