• De 80-jarige Lammert Hingstman staat verslaggeefster Ilse van Wingerden van SBS6 te woord. 's Avonds was het item te zien in de late editie van Hart van Nederland.
• De 80-jarige Lammert Hingstman staat verslaggeefster Ilse van Wingerden van SBS6 te woord. 's Avonds was het item te zien in de late editie van Hart van Nederland. Foto: Rob Zantinge

Lammert Hingstman zoekt de ‘Schat van Ommeren’ zonder detector

Algemeen

OMMEREN • De omwonenden van landgoed Den Eng hebben na ruim een week een beetje genoeg van al die gelukszoekers die in het wilde weg pogingen doen de ‘schat van Ommeren’ te vinden. Het is er veel drukker dan normaal. Uit alle hoeken van het land en zelfs vanuit Engeland komen ze met een schop of een detector - of allebei - naar het landgoed. Een uitzondering is de 80-jarige Lammert Hingstman, die alleen een soort wichelroede en wat uitgeprinte landkaarten meeneemt.

“Magnetische straling, magnetische velden”, antwoordt Lammert met een mooi Drents accent, als hem de vraag wordt gesteld hoe zijn wichelroede werkt. “De grond is zeg maar honderd...” Honderd? “Ja, ik heb voor mezelf een norm aangelegd en heb m’n eigen tabel in de kop zitten. Er is wel lectuur over, maar ik heb niks geleerd en ik wíl ook niet lezen. Het is mijn eigen techniek. Vijftien jaar geleden heb ik al archeologische vondsten gedaan met de wichelroede. Kán niet, zeiden de professoren, die man is helemaal gek“, vertelt Lammert lachend. 

Urnenveld
Op zijn eigen grond in Bronneger ontdekte hij, samen met mijn broer, dankzij zijn wichelroede ooit een urnenveld. “Daardoor was het vervolgens een kleinigheid om die potten uit te graven. Ik kon ze zó vinden, maar kreeg wel de politie op m’n dak”, aldus Lammert.

En wát als u een idee heeft waar de schat van Ommeren ligt? “Dat weet ik natuurlijk niet, maar ik kan wel aantonen dat er in de grond gewerkt is. Zo ligt hier iets verderop hier een paardengraf. Daar hebben ze vroeger paarden begraven. Het zit daar”, wijst Lammert op een plek in het bos. “Dat paard praat natuurlijk niet meer”, grinnikt Lammert, “maar ik vind met de wichelroede waar het begraven is, omdat de grond verstoord is geweest.”

Muntje
Lammert wil wel even demonstreren hoe zijn wichelroede werkt. Hij haalt twee haaks gebogen stukken draad tevoorschijn, gooit een muntje op het zandpad en houdt de kortste kanten los in zijn handen, zodat ze eventueel kunnen bewegen. Als hij ‘beet’ heeft bewegen de stukken draad. “Je voelt spanning, dan gaan ze trekken. En als je bij de plek bent, dan gaan ze naar elkaar toe staan, op het nulpunt. Ben je over de plek heen, dan bewegen ze naar je toe.”

Je mag ze niet met je handen sturen, toch? “Nee, dus als je het feilloos wilt doen, dan moet je ze eigenlijk in buisjes doen en dan vasthouden. Dan kun je het draaien niet beïnvloeden. Met bierflesjes werkt het ook goed.” 

Lammert heeft oude landkaarten geraadpleegd om zo dicht mogelijk bij de schat in de buurt te komen. “We hebben zelfs kaarten van 1600. Mijn zoon print die uit en dan leggen we ze over elkaar heen om overeenkomsten te ontdekken. Ik zag op het nieuws op de televisie het schatkaartje voorbij komen en zei: stop! We hebben het beeld stopgezet en zo een foto van de televisie gemaakt.”

“Kijk”, zegt Lammert, terwijl hij een A4’tje tevoorschijn haalt, “dit is de kaart die op televisie was. Daar hebben we een kadasterkaart overheen geprojecteerd, anders vind je ‘m echt niet. Ik ben hier wildvreemd, dus plaatsnamen en straten hier ken ik ook niet.”

Compliment
Gert van Schaik uit Lienden, goed op de hoogte van de geschiedenis van de Betuwe, zíet wel wat in de pogingen van Lammert om de schat met behulp van een wichelroede te vinden. “Ik moet u een compliment geven”, zegt hij, “want ik denk dat wat u de vorige keer zei over dat weggetje een hele serieuze optie is. De provinciale weg was er toen niet en verderop was een Duits ziekenhuis. Blaskowitz zat op Den Eng, aan de andere kant van de weg.”

Blaskowitz was een Duitse generaal, die op 6 mei 1945 in Nederland een uitwerkingsovereenkomst van de capitulatie van Duitse troepen tekende. Hiermee kwam in ons land een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

SBS6-verslaggeefster Ilse van Wingerden, die samen met een cameraman naar Ommeren is gekomen, is onder de indruk van de 80-jarige Drent. “Mooi verhaal toch, Lammert met zijn wichelroede”, zegt ze. “Hij doet heel veel onderzoek en hij heeft een hele schuur vol met schatten. Oude voorwerpen, hunebedden-toestanden...”

Heel serieus
“En hij heeft ook wel eens geld gevonden. Hij doet ook geen vlieg kwaad. Hij heeft ook gezegd dat hij een bepaalde plek bij de gemeente heeft aangemerkt. Hij neemt het dus heel serieus. Lammert is niet één of andere cowboy die met een schop in de grond graaft en dat vind ik mooi.”

Rob Zantinge