• Het graven naar de schat is niet alleen gevaarlijk, het is bovendien verboden.
• Het graven naar de schat is niet alleen gevaarlijk, het is bovendien verboden. Foto: 123rf.com/Alicja Neumiler

Gemeente Buren: ‘Graven naar nazi-schat gevaarlijk en verboden’

Algemeen

MAURIK/OMMEREN • De gemeente Buren zegt veel berichten en vragen over de schatkaart en de zogenoemde nazi-schat te krijgen. De gemeente raadt ‘schatzoekers’ af naar landgoed Den Eng te gaan om de ‘Schat van Ommeren’ op te sporen. ‘Deskundigen wijzen erop dat het gebied dichtbij de frontlinie uit de Tweede Wereldoorlog ligt’, schrijft de gemeente op haar eigen website. ‘Het zoeken is daar gevaarlijk vanwege mogelijke onontplofte bommen, landmijnen of granaten. We raden dan ook af om te gaan zoeken naar de nazi-schat.’

Het graven naar de schat is niet alleen gevaarlijk, het is bovendien verboden. In de Erfgoedwet is bepaald dat het doen van archeologische opgravingen verboden is, behalve voor organisaties met een opgravingscertificaat. Hiervoor gelden strenge regels. Deze zijn vastgelegd in de Erfgoedwet, het Besluit Erfgoedwet archeologie, de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie, en een speciale Beoordelingsrichtlijn.

Detector
Ook het zoeken met een detector is verboden. ‘In de hele gemeente Buren geldt een detectieverbod. Dit verbod is opgenomen in onze APV’, aldus de gemeente Buren. ‘Het is verboden om zonder ontheffing van het college van burgemeester en wethouders in het openbaar een metaaldetector of enig ander voorwerp voor het opsporen van metalen voorwerpen te gebruiken of bij u te hebben.’

Eigendom archeologische vondsten
Verder is er een meldingsplicht voor archeologische vondsten en de locatie waar ze gevonden zijn. Dit is geregeld in de Erfgoedwet. Sinds 1 juli 2016 is er één integrale wet voor onze museale objecten, musea, monumenten en archeologie op het land en onder water. Samen met de nieuwe Omgevingswet maakt de Erfgoedwet een integrale bescherming van ons cultureel erfgoed mogelijk.

Op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed leest u wat de Erfgoedwet betekent voor musea, rijksmonumenten en archeologie. 

Depot
Elke provincie heeft een depot voor vondsten van resten uit het verleden. Daar worden de vondsten van opgravingen bewaard en toegankelijk gemaakt voor onderzoek. Provincies kunnen gemeenten toestemming geven voor een eigen depot.