• Het schatkaartje is te bezichtigen in het Nationaal Archief in Den Haag.
• Het schatkaartje is te bezichtigen in het Nationaal Archief in Den Haag.

Door Nazi’s meegenomen kluisinhoud nog niet gevonden

Algemeen

OMMEREN • Of er in Ommeren nu écht nog iets te vinden is, is nog maar de vraag. Zeker is wél dat Ommeren dezer dagen ‘het middelpunt van de wereld’ is. De kans dat je - als je gaat graven - daadwerkelijk iets aantreft, is natuurlijk vrijwel nihil, maar spannend is het wel. Waar we het over hebben? De Schat van Ommeren natuurlijk! 

Dinsdag maakte het Nationaal Archief de schatkaart openbaar in het kader van Openbaarheidsdag. Dat is het jaarlijkse moment waarop documenten uit de archieven van de overheid worden vrijgegeven. Heel veel andere archiefstukken werden dinsdag ook openbaar, waaronder meer stukken over de Tweede Wereldoorlog, maar bijvoorbeeld ook notulen van de ministerraad. 

Schep of detector
Het papiertje met daarop de zeer summiere informatie over de locatie van ‘de schat’ inspireert sindsdien velen om een gokje te wagen. Gewapend met schep of detector wordt vanuit diverse plaatsen naar landgoed Den Eng gereisd, met in het achterhoofd: Je weet het maar nooit...

Waar het eigenlijk om gaat? In augustus 1944, een maand voordat veel Arnhemmers moesten evacueren en dus huis en haard achter moesten laten vanwege de naderende operatie Market Garden (de Slag om Arnhem), was er een explosie bij het gebouw van de Rotterdamsche Bank aan de Velperweg in Arnhem. Daarbij belandde de inhoud van de kluis - diamanten, briljanten, munten, juwelen en horloges - op straat. Waarde: vermoedelijk miljoenen euro’s. 

Vier munitiekisten
De buit werd door Duitse soldaten onder hun jassen verstopt. Volgens de overlevering werden de spullen in munitiekisten gestopt en in Ommeren begraven. Vanwege de enorme waarde van de glimmertjes probeerde de Nederlandse staat de schat boven de aarde te krijgen. Er werd zelfs een Nazi-officier uit Duitsland gehaald. Hij moest aanwijzen waar de schat zou liggen. Dat leverde niets op, zelfs niett toen er een metaaldetector aan te pas kwam.
Waar de schat is gebleven? Wellicht ligt-ie er nog. Of hij is tijdens of na de oorlog al opgegraven. Desondanks doken de media er bovenop. En dus ook aardig wat schatgravers. Want, zeg nou zelf; zoiets laat je toch niet liggen?
Overigens was de inhoud van de bankkluis écht niet het enige wat de Duitsers voor, tijdens en na de evacuatie van duizenden Arnhemmers meenamen. En als ik een schatkaartje zou vinden met daarop de plek van de meubelen uit het huis van mijn opa en oma - én van mijn moeder - aan de Da Costastraat in Arnhem, zou ik ook even gaan ‘graven’.

Te bezichtigen
Het schatkaartje met daarop de plek van de bankschat - de inhoud van de kluis was immers niet van de nazi’s - is sinds dinsdag te bezichtigen in het Nationaal Archief in Den Haag.